Klarnas storägare Michael Moritz: "Det mest betydelsefulla är grundarnas besatthet"

Klarna Sequoia riskkapital
Klarnas storägare Michael Moritz: "Det mest betydelsefulla är grundarnas besatthet"

Sebastian Siemiatkowski är en grundare som riskkapitalisten Michael Moritz gillar. Foto: pressbild samt Slush.

Erik Wisterberg

Reporter

Vill du lyckas som entreprenör?
Då måste du vara besatt. Det säger riskkapitalgurun och Klarna-investeraren Michael Moritz.

Många tror att entreprenörskap handlar om att få rätt idé. Men de garvade riskkapitalisterna vet att det som skiljer en succé från en flopp ofta handlar om grundarna. Har de verkligen passionen som krävs? Drivet? Uthålligheten?

Michael Moritz, partner på det smått legendariska riskkapitalbolaget Sequoia, satsade tidigt på giganter som Google och Paypal, men också svenska Klarna. Han såg potential i de svenska grundarna, med Sebastian Siemiatkowski i spetsen. 

Sebastian Siemiatkowski, som nu är ensam kvar på Klarna av de tre grundarna, är känd för sitt ytterst krävande ledarskap. Han är också känd för att vara väldigt passionerad kring något så till synes alldagligt som betalningar på internet. 

När Michael Moritz i dagarna gästade techkonferensen Slush fick han frågan om vad som är de viktigaste egenskaperna för att kunna lyckas bygga ett framgångsrikt startupföretag. 

”Det mest betydelsefulla är grundarnas besatthet. Om du inte är besatt av ämnet borde du göra något annat. Var också noggrann när du anställer, kompromissa inte med med kvaliteten på personalen. Och säkerställ att du förstår ekonomin i ditt företag”, sade han enligt Di Digital

Vill bli ett Google för bankvärlden

Sebastian Siemiatkowski är en av de svenska entreprenörerna som porträtteras i reportageboken Sveriges nya miljardärer. Där avslöjas den okända historien om hur han hittade idén till Klarna på ett skojarbolag i ett sunkigt industriområde i Uppsala.

Men kapitlet kretsar till stor del kring Sebastian Siemiatkowskis besatthet av att bygga Klarna till något stort – samt de höga krav han ställer på de anställda. Han vill locka folk som vill spela i Champions League, inte Korpen. 

”Jag tror verkligen att Klarna kan bli ett Google, i storlek och signifikans. Jag tror att vi dramatiskt kan förändra bankbranschen", säger Sebastian Siemiatkowski i Sveriges nya miljardärer. 

Sannolikt bidrog denna inställning till att Michael Moritz valde att storsatsa på Klarna redan 2010.

Storägaren om börsplanerna

Den stora snackisen kring Klarna är om och isåfall när bolaget, som värderades till över 50 miljarder i samband med sin senaste kapitalanskaffning, ska genomföra sin börsnotering. Detta skulle frigöra stora mängder kapital för spelare som Sequoia. Pengar som de i sin tur kan satsa på nya lovande startupbolag.

Men Michael Moritz, som började som journalist men idag blivit mångmiljardär på sina investeringar, säger sig inte ha någon brådska med den saken. Han jämför Klarna med andra betydligt större bolag.

”Airbnb och Stripe i USA, Tikok i Kina och Klarna i Europa är bolag med horisonter på tjugo år. Vi har tiden på vår sida vilket är en tacksam fördel. Vi känner oss inte bundna av längden på en specifik fond, utan har tillåtelse från våra investerare att vara långsiktiga”, sade Michael Moritz på Slush enligt Di Digital.

Sequoia är i dagsläget en av storägarna i Klarna. Enligt Di Digital uppgår ägarandelen till omrking 20 procent. 

Läs fler artiklar
LÄS MER