Skånsk byråprofil bli ny chef på it-veteranernas hälsoapp Twiik

Ustwo Twiik
Skånsk byråprofil bli ny chef på it-veteranernas hälsoapp Twiik

Anders Gran. Foto: Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Anders Gran lämnar chefsposten på den digitala byrån Ustwo. Hans nya jobb blir som vd på hälsoappen Twiik - som lanseras de närmaste veckorna. "För mig privat är det den sämsta möjliga tajmingen", säger han.

Minnesgoda Breakit-läsare har tidigare läst om Twiik -  hälsoappen som en rad svenska it-veteraner, däribland Karl Mikael Cakste, ligger bakom.

Efter en tids betatestande förbereder bolaget nu en fullskalig lansering. I samband med det får bolaget en ny vd i form av Anders Gran, affärschef för Ustwo.

Konsultbolaget är sedan tidigare delägare i Twiik genom en deal där Ustwo har fått aktier i utbyte mot utvecklingsarbete.

“Jag har varit med i Twiik sedan början men har hållit mig i styrelsen och som rådgivare. Nu går jag in som operativ”, säger Anders Gran.

Twiik fungerar såhär: Användarna får börja med att svara på frågor om stress, motion, kost, tobak, alkohol och andra hälsorelaterade ämnen. Tanken med det är att identifiera vad användarna vill ha hjälp med.

De kunder som vill ha hjälp med till exempel kost kan via plattformen kopplas ihop med en coach som är expert på just det området.

“Coacherna granskas kvalitetsmässigt av oss men vi sätter inte de exakta reglerna för hur ett hälsoprogram ska se ut. Man kan se det som ett App store för hälsa, vi erbjuder grundplattformen men andra står för innehållet”, säger Anders Gran.

Till skillnad från många andra appbolag ska Twiik börja ta betalt “så tidigt som möjligt”, enligt den nye vd:n.

“Jag tror att dagarna då man kan satsa allt på att få in en stor användarbas är förbi. Det viktiga för oss är att identifiera vad folk är beredda att betala för inom hälsa. Det handlar trots allt om att må bra. Månadskostnaden kommer bli mellan 30-50 kronor, det vill säga ungefär som en kaffe latte”, säger Anders Gran och skrattar.

Appen lanseras inom två veckor. I våras sa Twiiks medgrundare Karl Mikael Cakste att bolagets plan var att ta in 5 miljoner i riskkapital under hösten 2015.

Enligt Anders Gran har Twiik nu skjutit på riskkapitalrundan till efter lanseringen.

“Vi tog in en bryggfinansiering från existerande delägare på runt en halv miljon kronor strax innan jul bara för att hålla oss flytande. Nu ska vi ta in ytterligare 5-10 miljoner, förmodligen under våren”, säger han.

Är det inte trångt i hälsosegmentet?

“Jag skulle säga att det är trångt vad gäller appar som gör en enskild sak, till exempel bara låter dig hålla koll på vad du äter. Det är inte trångt vad gäller bolaget som vill ta ett helhetsgrepp så som vi gör”, säger han.

Här i Sverige finns exempelvis Lifesum, som vill ta ett helhetsgrepp på hälsa, hur ser på dem?

“Vi ser inte dem som en konkurrent, utan som en aktör som vi kan samarbeta med. De har massor av intressant data som det vore intressant att använda i Twiik”.

Anders Gran började på Ustwo 2011 när byrån hade 16 anställda. När han nu lämnar arbetar 75 personer på bolaget, som bland annat har byggt fakturatjänsten Billograms Ios-app och H&M:s mobilapp.

“Jag har gått och bävat för det i sex månader men nu gör jag slag i saken. Jag känner att Twiik ger en unik möjlighet och att jag måste prova att driva bolag på det här sättet. För mig privat är det den sämsta möjliga tajmingen, vi har precis köpt nytt hus och jag har fått mitt andra barn. Men nu blir det av ändå”, säger han.

Hur känns det att lämna Ustwo?

“Det är dubbelt. Det finns en enorm innovationskapacitet och hantverksskicklighet hos Ustwo som är väldigt häftig att vara nära. Jag vill våga satsa på en idé som jag tror på”, säger Anders Gran.

Läs fler artiklar
LÄS MER