Rekord för köp i App Store – så mycket pengar lägger vi på appar

Lifesum Apple Appar
Rekord för köp i App Store – så mycket pengar lägger vi på appar

Henrik Torstensson, vd för Lifesum. Foto: Isabelle Hesselberg. Produktbilder från TT.

Sara Lindmark

Reporter

Svenska Lifesum är en av apparna som fått en rejäl skjuts under julhelgen.

Årets första dag slogs rekord – kunder världen över spenderade 144 miljoner dollar motsvarande 1,2 miljarder kronor i App Store. Det tidigare rekordet för antalet nedladdningar på en dag sattes veckan innan, på juldagen.

Det har alltså varit en lönsam jul- och nyårshelg för Apple.

“Vi är exhalterade över att våra kunder laddade ned och hade glädje av så många fantastiska appar för Iphone, Ipad, Mac, Apple Watch och Apple TV och spenderade över 20 miljarder dollar i App Store bara förra året,” säger Apples marknadschef Philip Schiller, i ett pressmeddelande.

Gaming, socialt nätverkande och nöje hörde till årets mest populära kategorier i App store. Apple TV och Apple Watch har banat väg för nya appupplevelser och ändrat sättet för hur människor konsumerar innehåll.

På topplistan över appar i IT-jättens smarta klocka finns svenska Lifesum med.

“Samarbetet med Apple är väldigt viktigt. Att först ha varit lanseringspartner till Apple Watch och att nu lyftas fram igen i deras pressrelease är extremt hedrande,” säger Henrik Torstensson, medgrundare och vd för Lifesum.

Innan årsskiftet hade Lifesum 12 miljoner användare och 20.000 nya användare per dag. Sedan nyår har den siffran ökat markant. Nu strömmar dagligen 30-50.000 nya användare till tjänsten.

“Både på telefonerna och klockorna har det gått fantastiskt bra efter nyår. Nyår och januari är en bra period för oss, men det går bättre än väntat,” säger Henrik Torstensson.

Förutom draghjälpen från Apple och Google så har ökningen sin förklaring i folks löften om ett hälsosammare liv.

 

“Folk söker upp oss löpande under året för att leva hälsosammare och tänka mer på kost och träning. Men under januari är det förstås en koncentration.”

Enligt Apple så har företaget nu skapat 1,9 miljoner jobb bara i USA. Nära en tredjedel av dessa - över 1,4 miljoner kan kopplas till communityn av appkreatörer, mjukvaruingenjörer och entreprenörer som bygger appar för Ios.

Läs fler artiklar
LÄS MER