Sök

Så ska AI lösa busskaoset i Stockholm: "Förenkla för resenärerna"

Transport

Foto: TT / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

SL-bussarna i Stockholm skjutsar varje dag cirka 1,1 miljon resenärer till sina olika destinationer. I ett försök att öka punktligheten på busstrafiken ska SL nu använda sig av AI-teknik från The Train Brain.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Det är SL och Vinnova som tillsammans finansierar satsningen genom ett forskningsprojekt. Syftet är att förbättra både trafikinformationen till resenärerna, liksom beslutsstödet till trafikledningen. Totalt satsar man 5 miljoner kronor på tekniken, som ska testas i Stockholm under första halvåret 2020. 

“Alla sätt att utveckla kollektivtrafiken i Stockholmsregionen är att bejaka. Detta test hoppas jag kan ge uttryck för hur innovation och samarbete mellan olika aktörer kan bidra till att öka punktligheten, förbättra trafikinformationen och förenkla för resenärerna att lösa sina vardagspussel”, säger Kristoffer Tamsons, trafikregionråd och ordförande för SL i pressmeddelandet.

Bakom innovationen står Wilhelm Landerholm, en matematiker från Täby som tidigare har testat sin AI-teknik på Öresundstågen i södra Sverige.

“Vi förväntar oss att det här, i första steget, kommer att leda till mer tillförlitlig förseningsinformation vid hållplatserna. Men det verkligt spännande ligger i möjligheten att hjälpa resenärer redan innan de påbörjat sin resa hemifrån”, säger han.

Läs mer