Sök

Efter trenden att trasha elsparkcyklar – här är killarna som försöker starta en motrörelse

VoiTierElsparkcykel

Foto: Privat / Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Har uppmärksammats av både Voi och Circ för sitt arbete.

Elsparkcyklar har på kort tid blivit ett vanligt inslag på gatorna i många städer runtom i världen. Men med de nya transportmedlen följde också viss irritation, vilket fick människor att starta konton i sociala medier som gick ut på att visa upp personer som i olika grad förstörde sparkcyklarna.

I USA är Bird Graveyard ett populärt exempel. Även här i Sverige har vi sett liknande konton.

Men sen finns det också de som vill vara snälla och ge den omkullkastade elscootern en hjälpande hand. 

Det är nämligen anledningen till att de två 14-åriga killarna Gustav och Sebastian på eget initiativ har startat kontot Fixingscooterssthlm (Fixing Scooters Sthlm). På kontot möts besökaren exempelvis av före- och efterbilder på elsparkcyklarna som duon har ställt i ordning.

"Anledningen var att vi vill att elsparkcyklarna ska få finnas kvar i Stockholm. Eftersom att staden har börjat samla in och forsla bort dem om de ligger på marken”, säger Gustav.

"Ända sen de kom till Stockholm har vi tyckt att det varit en bra ide och ett bra initiativ", fortsätter Sebastian.

Hyllas av Voi-grundaren

Kontot har också uppmärksammats av bland annat Voi-grundaren Douglas Stark. Som hyllade pojkarna i ett inlägg på Linkedin.

“Jag fick precis veta att Gustav och Sebastian, 14 år gamla och grundare av FixingScootersStockholm, besökte vårt kontor. Jag har följt Instagramkontot i några veckor och det värmer verkligen mitt hjärta att se hur de här killarna är ute varje dag och hjälper elsparkcyklar på marken att stå upp igen. Fortsätt så killar och tack för att ni stöder #HelpAVoi”, skriver han.

Voi är inte det enda elsparkcykelbolaget som har uppmärksammat killarnas arbete.

"Voi skickade Instagram-dm och skrev att de ville ta en bild med oss. Så vi fick komma dit och titta lite behind the scenes. Sen har vi träffat Circ också, som ville ha en bild när vi ställde upp deras scootrar", berättar Gustav

Än så länge är kontot litet, med några hundra följare. Sebastian och Gustav hoppas däremot att kontot kan inspirera andra att vara hjälpsamma istället för att förstöra och slarva med elsparkcyklarna.

"Det var mest en rolig grej att vi startade ett Instagram-konto. Samtidigt så sprider sig saker snabbt i sociala medier. Det gör att många andra kanske kan bli inspirerade att göra samma sak”, säger Gustav

Läs mer