Venue Retail Group har ansökt om rekonstruktion

Venue Retail Group ehandel
Venue Retail Group har ansökt om rekonstruktion

Jonas Ottosson, vd Venue Retail Group.

Caroline Englund

Reporter

Venue Retail Group, som bland annat äger kedjorna Rizzo, Morris och Accent som säljer skor och accessoarer, har ansökt om rekonstruktion vid Stockholms tingsrätt.

Anledningen är likviditetsbrist, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Bolaget, som har 115 butiker i Sverige och Norge, skriver bland annat att de behöver förhandla om en långsiktig finansiell lösning och genomföra organisationsförändringar. 

Många detaljhandlare har haft det tufft det senaste året och Breakit har rapporterat om en rad rekonstruktioner och konkurser. En anledning är att kunderna i större utsträckning handlar från mobilen och att priserna då pressas. 

Satsar på e-handel – stänger butiker

Venue Retail Group genomförde ett stort förändringsprogram under 2017 och 2018 som har påverkat både försäljningen och resultatet negativt. Satsningen på onlineaffären, som enligt bolaget i sig uppvisar stark försäljningstillväxt, har ännu inte kompenserat för tappad försäljning från nedlagda butiker.

Ett omfattande ombyggnads- och förändringsarbete i dotterbolaget Rizzo International AB har även inneburit minskad försäljning med cirka 20 miljoner kronor. Bolaget har för många mindre olönsamma butiker som inte snabbt har kunnat avvecklas och omställningsarbetet för att möta snabbt förändrat kundbeteende har visat sig gå för långsamt.

Bolaget: Vi har en plan

För att lösa företagets ekonomiska problem ska bolaget nu bland annat genomföra en nyemission på 40 miljoner kronor under nästa år, fortsätta att lägga ner butiker som inte är tillräckligt lönsamma, minska ”antalet arbetade timmar i butik” samt dra ner på personalkostnaderna på huvudkontoret.

Venue Retail Group ägs till största delen av riskkapitalbolaget Varenne, som Tommy Jacobson driver tillsammans med Sune Nilsson.

I somras rapporterade Dagens Industri att Varenne ska monteras ner och sälja alla sina innehav fram till 2021.

Venue Retail Group omsatte på koncernnivå 894 miljoner kronor 2018 och gjorde en vinst på 3,2 miljoner kronor.

Senare under dagen beviljade Stockholms tingsrätt bolagets begäran om rekonstruktion.

Läs fler artiklar
LÄS MER