Sök

Här är årets julklapp – mobillådan

Årets julklapp

HUIs analytiker Saga Bowallius presenterar årets julklapp som är en mobillåda, under en press träff på huvudkontoret i Stockholm.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Mobillådan är årets julklapp, enligt HUI Research.

Syftet med en så kallad "mobillåda" är att man – exempelvis när man är hemma eller på middag – ska lägga ifrån sig sin mobiltelefon och fokusera på annat.

"Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen", säger Jonas Arnberg, vd HUI Research.

Förra året utsågs det återvunna plagget till årets julklapp, och tidigare har bland annat elcykeln, VR-glasögon och robotdammsugaren vunnit.

Allt fler varnar för mobilen

Vilken påverkan mobilskärmarna har för människans välmående är en fråga som blivit allt mer aktuell. För ett år sedan publicerade New York Times en artikel om att många ur techeliten i Silicon Valley – de som alltså vet mest om hur tekniken faktiskt fungerar – håller sina barn så långt borta från alla skärmar som det går, långt upp i tonåren. Både Steve Jobs och Bill Gates har till exempel varit restriktiva med skärmtid på hemmaplan. 

I Sverige har Anders Hansens bok "Skärmhjärnan" under året fått stort genomslag.

"Grunden till att jag skrev den är att vi människor lägger i genomsnitt tre timmar på mobilen per dag, och plockar upp den var tionde minut. För barn och ungdomar är siffran fyra till fem timmar”, har han tidigare sagt till Breakit.

“För tio år sedan fanns inte smartphones, det här är den snabbaste omläggningen av beteende som har skett i mänsklig historia”.

Läs mer