Problem för Litium – flera stora e-handlare låg nere ett halvt dygn

Litium Jollyroom ehandel
Problem för Litium – flera stora e-handlare låg nere ett halvt dygn

Foto: Istockphoto.com / Skärmklipp

Tobias Blixt

Reporter

Sajterna hos stora e-handlare som Jollyroom, Teknikmagasinet, Bemz och Eleven låg nere i över tolv timmar under måndagskvällen och tisdagsmorgonen.

Den som försökte besöka butiker som Jollyroom, Teknikmagasinet, Bemz eller Eleven under måndagseftermiddagen och kvällen möttes av felmeddelanden om att sajterna inte kunde besökas.

Exakt hur många som har påverkats av problemen är oklart i skrivande stund. Utöver ovan nämnda sajter så verkar även företag som Seab, ÖoB och Gudrun Sjödén vara drabbade av problemen.

De e-handlare som Breakit har försökt besöka använder sig av e-handelsplattformen Litium, som bekräftade att de har problem för närvarande.

Enligt bolagets status-sida ligger felet hos en underleverantör.

“Undersöker – För närvarande har vår internetleverantör nätverksproblem, vi arbetar på att lösa problemet”, stod det på sajten under kvällen.

Problemet ännu inte löst

Peder Holmberg, som är tillförordnad vd och head of business partnerships på Litium, meddelade under kvällen att de arbetade på att lösa problemet.

"Vi arbetar med det här för fullt just nu. Felet ligger hos en underleverantör till oss. Jag kan komma med mer information sen när jag vet mer själv också", sa han och fortsatte.

“Vi har gått ut med information till kunder och samarbetspartners”.

Enligt status-sidan och uppgifter till Breakit ska felet ha pågått sedan 16-tiden på måndagen. Vid 19.00 uppdaterades status-sidan med att felet var lokaliserat och att de arbetade på en lösning.

Tidigt på tisdagsmorgonen låg sajterna fortfarande nere men strax efter 8.00 fungerade de igen. 

När Breakit sökte Peder Holmberg på tisdagsmorgonen för en ny kommentar svarade han i ett mejl.

"Just nu är vårt fulla fokus på våra kunder, så jag behöver prioritera det. Vi tar det här på mycket stort allvar och gör allt vad vi kan från vår sida för våra kunder. Just nu är den stora majoriteten av kunder uppe igen", skriver han. 

Strömavbrott orsaken 

Senare under tisdagsmorgonen meddelade Litium att större delen av kundernas sajter kommit igång igen, samt att de beklagar och ser allvarligt på det inträffade.

Felen ska har uppstått i samband med ett strömavbrott i Stockholm vid 16-tiden på måndagen, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

”En utredning kommer att genomföras för att få en full bild av det orsakerna till driftstörningen och därigenom kunna vidta lämpliga åtgärder", skriver  Litium. 

Några av Sveriges största e-handlare

Jollyroom, Teknikmagasinet och Eleven är alla några av Sveriges största e-handelsvarumärken. Jollyroom, som säljer barn och babyprodukter, omsatte exempelvis 1,4 miljarder kronor förra året. Eleven, som säljer smink och skönhetsprodukter på nätet, hade i sin tur en försäljning på 110 miljoner kronor under sitt senaste räkenskapsår.

Teknikmagasinet, som de senaste haft det tufft,  hade en omsättning på cirka 704 miljoner kronor under sitt senaste räkenskapsår. För ett år sedan genererade e-handeln cirka 8 procent av bolagets omsättning.

Läs fler artiklar
LÄS MER