Toca Boca-vd:n lämnar – detta ska hon göra nu

Toca Boca spel
Toca Boca-vd:n lämnar – detta ska hon göra nu

From the iPhone & iPad app Toca Tailor by Toca Boca. Art by Mathilda Engman.

Caroline Englund

Reporter

Barnspelbolaget Toca Bocas vd Caroline Ingeborn har varit med sedan starten. Nu väljer hon att kliva av.

”Bakgrunden till att jag lämnar är att jag vill starta något nytt. Jag lockas av att göra om startupresan. Nu kan jag lämna Toca Boca med gott samvete, eftersom vi är i en väldigt bra position både finansiellt och kreativt”, säger hon till Di digital.

Caroline Ingeborn meddelar också att hon blir rådgivare på deltid åt det svenska riskkapitalbolaget Creandum. Där ska hon vara ett bollplank till de bolag som finns i portföljen men också träffa entreprenörer som Creandum kan tänkas investera i. 

Toca Boca startades av Bonnierkoncernen 2010. Projektet blev ett bolag, som blev en succé. Småbarnen (och deras föräldrar som fick en digital barnvakt) älskade spelen. ”Toca Hair Salon” och ”Toca Doctor” är två av titlarna som satte bolaget på kartan.

I april 2016 såldes Toca Boca till det kanadensiska bolaget Spin Master för 236 miljoner kronor. 

Caroline Ingeborn tog över som vd 2017 sedan den ena grundaren Björn Jeffery valde att sluta. Medgrundaren Emil Ovemar kvarstår dock kreativ chef.

Sedan bolaget köptes upp har Toca Boca, enligt egen utsago, fördubblat antalet månatligen aktiva användare från ungefär 10 till 20 miljoner. 

Spin Master skriver i sin årsredovisning för 2018 att affärsområdet där det svenskgrundade bolaget ingår, tillsammans med flera andra verksamheter, omsatte drygt 1,1 miljarder kronor. I sitt svenska bolag noterade Toca Boca i fjol intäkter på 163 miljoner kronor, enligt Di digital.

Läs fler artiklar
LÄS MER