Sök

Johanna Ekström:

Så fick Cryptoqueen med sig 60.000 svenskar i sitt Onecoin-bedrägeri

Onecoin

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Breakits Johanna Ekström har varit i kontakt med svenska pensionärer som berättar varför de köpte Onecoin.

Miljontals människor världen över lurades att satsa sina pengar på Onecoin, den av allt att döma påhittade valutan som grundades av bulgariska Ruja Ignatova och en svensk 43-åring. 

En av investerarna mejlade jag med under dagen.

Han bor i norra Sverige och beskriver sig själv som fattigpensionär. Han blev introducerad till Onecoin av en vän i Stockholm och han tyckte att det lät seriöst.

Han satsade runt 50.000 och konstaterar själv att det var väldigt mycket pengar för honom: “Jag tror jag har förlorat pengarna”, skriver han. 

Han är knappast ensam. 

En kvinna i Västsverige, också hon pensionär, bjöds in till ett Onecoin-möte hos en vännina.

"Det lät så bra, och de tjänade så mycket pengar, så jag tänkte att jag kunde prova och sätta in lite pengar", säger hon.

Hon hade ingen koll alls på kryptovalutor vid det tillfället. Nu har hon inte bestämt sig riktigt för om det är en bluff eller inte. 

"Alla verkar fortfarande tjäna pengar på det", säger hon. 

Bara i Sverige uppges (enligt Onecoins egna siffror) 60.000 personer ha investerat.

Ingen blockkedja

I BBC-dokumentären The missing cryptoqueen intervjuas en kvinna som satsade arvet från sin pappa. Och som dessutom lyckades få vänner och bekanta att gå in med stora summor. I Uganda lurades småbönder att satsa sina besparingar.

Liknande historier finns över hela världen. För Onecoin är en global rörelse, som nästan påminner om en sekt.

Dessutom är Onecoin uppbyggt så att den som kan få med sig andra tjänar pengar på det. 

Det som den svenske 43-åringen och hans medgrundare Ruja Ignatova sålde var nämligen inte främst kryptovaluta. För det första fanns det inget “krypto” att tala om eftersom man inte hade någon blockkedja. Det har en FBI-utredning slagit fast. Blockkedjan är det som alla kryptovalutatransaktioner bygger på och som gör systemet säkert och svårmanipuerat.

Onecoin hade bara en vanlig databas. Kursen justerades manuellt, uppåt och uppåt hela tiden. Så att de miljontals småspararna plötsligt var mångmiljonärer eller till och med miljardärer. På pappret. 

Det de sålde var istället utbildningspaket, under företagsnamnet One Academy. One Academy är upplagt som ett klassiskt nätverksmarknadsförings-företag, så kallad MLM (multi level marketing).

Försäljarna kan tjäna pengar på att värva nya försäljare som i sin tur värvar nya, och nya. Och högst upp i pyramiden sitter någon eller några som tar några procent på alla försäljningar. Tänk Tupperware, Oriflame eller Mary Kay.

MLM är relativt vanligt och behöver absolut inte vara olagligt.

20 miljarder i ren vinst

I fallet med Onecoin fanns det dock ingen verklig produkt knuten till paketen. Eftersom Onecoin inte styrs av utbud eller efterfrågan, utan av en internt justerad kurs, har den alltså inget värde utanför i den verkliga världen. Ett skolboksexempel på ett pyramidspel. 

Men det här kände så klart grundarna till och det är där utbildningspaketen kommer in. Upplägget är konstruerat så att den som vill köpa Onecoins är tvungen att göra det via ett utbildningspaket. En faktisk produkt. De betalas med riktiga pengar och för dem får man sedan möjlighet att växla in till Onecoins. 

De som satt i toppen av pyramiden fick på så sätt in stora summor pengar. Enligt FBI:s utredare rör det sig om över 20 miljarder kronor i ren vinst. 

Just nu pågår en rättegång i New York mot en advokat som misstänks ha hjälpt till att tvätta 400 miljoner dollar åt Onecoin-topparna. När vanliga banker började dra öronen åt sig sattes nämligen olika offshore-konton istället upp. Även Ruja Ignatovas bror, som fungerat som vd för bolaget sedan 2017, är åtalad. 

Ruja Ignatova själv är fortfarande på fri fot, och vad gäller hennes svenska medgrundare så vet vi att han greps av FBI för ungefär ett år sedan, men där tar spåren efter honom slut för tillfället. 

Samtidigt pågår fortfarande handeln med Onecoin och utbildningspaket runt om i världen.

Att det fortsätter är kanske inte så konstigt. Har du investerat mycket i något, sett dina "pengar" växa något otroligt och samtidigt värvat anhöriga så ger du inte upp i första taget.

Men många börjar också, liksom mannen i norra Sverige, inse att de nog har blivit lurade. 

Läs mer