Sök

FBI pekar ut – svensk är hjärnan bakom gigantiska kryptobluffen

OnecoinKryptovaluta

Ruja Ignatova och den 43-årige svensken ligger bakom bluffkryptovalutan Onecoin.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

"Cryptoqueen" är den som främst förknippas med misstänkta miljardbluffen Onecoin.
Men nu slår amerikanska utredare fast att en svensk 43-åring är hennes medgrundare.
Miljontals människor världen över – och tiotusentals svenskar – har investerat i den påhittade kryptovalutan.

För drygt ett år sedan greps en svensk man i Thailand och utlämnades till USA. Något som Breakit kunde berätta i våras. 

43-åringen från Stockholm var då internationellt efterlyst av både FBI och Interpol för sin inblandning i den misstänkta kryptobluffen Onecoin.

Nu slår nya dokument från åklagarmyndigheten för södra New York, som bygger på en FBI-utredning, fast att han är en av två medgrundare som ligger bakom det misstänkta mångmiljardbedrägeriet. 

Reste runt jorden

Den person som främst har förknippats med Onecoin är den självutnämnda kryptodrottningen Ruja Ignatova. Hon har varit ansiktet utåt och presenterats som bolagets grundare. Men när allt fler myndigheter började ifrågasätta Onecoin gick hon plötsligt under jorden hösten 2017. För anhängarna förklarades det med föräldraledighet. 

Under hösten har BBC släppt en dokumentär i åtta avsnitt om henne: The Missing Cryptoqueen. I den beskrivs Onecoin potentiellt som århundradets största bedrägeri. 

Klart är att både svensken och Ruja Ignatova tjänade stora pengar på valutan. Bara mellan 2014 och 2016 uppskattar amerikanska utredare att de drog in 23 miljarder kronor i ren vinst. 

LÄS MER: Så fick Cryptoqueen med sig 60.000 svenskar i milardbluffen

Det var år 2014 som de kom på idén och började missionera sin nya valuta. Konceptet förpackades i två delar, dels själva valutan och dels Onelife, ett utbildningspaket kopplat till själva valutan. Det var det senare som svensken åkte runt och sålde. Fram till gripandet i oktober förra året hade svensken rest världen runt i privatplan under flera år för att få nya småsparare att hoppa på Onecoin.

Miljontals människor anslöt. Enligt Onecoins egna uppgifter lyckades de på bara några år få 3 miljoner anhängare. I Sverige uppgavs 60.000 personer ha köpt in sig i valutan. Så sent som i våras hölls ett Onecoin-event i Upplands Väsby.

Erkände plötsligt

Onecoin seglade på kryptohajpen som uppstod de här åren när kursen på bitcoin rusade. Grundarna lovade hela tiden att en så kallad ICO (initial coin offering) skulle ske, kryptovalutornas motsvarighet till en börsnotering.  

När Ruja Ignatova försvann tog hennes lillebror Konstantin Ignatov över som vd i bolaget. Han greps i Los Angeles i mars i år och nekade då till att Onecoin skulle vara ett bedrägeri. Ruja Ignatova anhölls i sin frånvaro.

Nu har rättegången inletts i New York mot hennes lillebror samt mot en jurist som misstänks ha hjälpt Onecoin att tvätta 400 miljoner dollar.

Under rättegången har Konstantin Ignatov nu också helt plötsligt erkänt att Onecoin är en bluff, vilket den Patreon-sponsrade journalisten Matthew Russell Lee, som bevakar rättegången, har rapporterat.

Konstantin Ignatov hävdar att han hela tiden trodde att valutan byggde på blockkedjan, vilket grundarna påstod. Ett påstående som dock inte stämde. De amerikanska utredarna har kunnat visa att kursen inte heller byggde på utbud och efterfrågan, utan att den istället justerades manuellt. Det var alltså möjligt för grundarna att justera kursen som de ville, för att hålla investerarna nöjda.

Under förhören har det också framkommit att den 43-årige svensken sagt att Onecoin aldrig hade fungerat med smarta människor och att anhängarna är idioter. 

Ett anonymt kronvittne

Det är också i och med rättegången som domstolen har slagit fast att det var Ruja Ignatova och den 43-årige svensken som grundade Onecoin tillsammans.

Tidigare har utredarna inte namngett honom, men nu väljer man att gå ut med hans namn. Utredarna har haft tillgång till både mejl- och sms-konversationer mellan dem där det står klart att det redan från början var en bluff. Redan tidigt diskuterade de hur de skulle lyckas göra en exit, Ruja Ignatova föreslog att de skulle "ta pengarna och dra, och skylla allt på någon annan”. 

Varför svensken inte är åtalad är dock fortfarande ett frågetecken med tanke på att han har gripits av FBI och även beskrivs som medgrundare av åklagarsidan. Kanske kommer åtal väckas även mot honom framöver. 

Klart är dock att rätten använder sig av ett hittills anonymt kronvittne, som också kommer att höras under rättegången. Det framgår av dokument från domstolen. Kronvittnet beskrivs som en person i hög ställning inom Onecoin som gått med på att samarbeta med utredarna mot straffrihet eller straffrabatt. 

Rättegången fortsätter i ytterligare ett par veckor. Ruja Ignatova är fortfarande på fri fot, en tes som drivs i BBC:s podd om henne är att hon fortfarande befinner sig mitt i Onecoin-communityn (som fortfarande frodas) men är skönhetsopererad till oigenkännlighet. 

Onecoin själva vidhåller att man ej är en bluff utan en riktig kryptovaluta.

Onecoins ledning företräds sedan 2017 av den norska advokaten Per Danielsen. Han har tidigare skrivit i ett mejl till Breakit att den nuvarande ledningen i bolaget inte känner till svensken. Att de enbart känner till hans namn genom skriverier i olika medier.

"Om det någon gång har varit någon förbindelse över huvud taget mellan XX och företaget så är det, baserat på den information som den nuvarande ledningen har, ingenting som tyder på att han har haft något inflytande över vad bolaget har utvecklat sig till idag". 

Breakit har kontaktat advokaten igen efter att åklagaren nu valt att namnge svensken. 

Läs mer