Kinesiska Evergrande ska investera ytterligare 30 miljarder i Nevs

NevsElbilarTransport

Kai Johan Jiang, vd för Nevs. Foto: Björn Larsson Roswall/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Den kinesiska fastighetsjätten Evergrande ska pumpa in 30 miljarder kronor i den svenska elbilstillverkaren Nevs.

Det rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till dokument.

Trots att Nevs hittills bara har tillverkat omkring 1.000 bilar i sin fabrik i kinesiska Tianjin så har Evergrande stora planer för sin satsning på elbilar. Målet på sikt är att bli den största tillverkaren i världen. 

Evergrande blev huvudägare i Nevs i början av året och har gjort redan stora investeringar. Ägaren har hittills pumpat in 20 miljarder kronor sedan årsskiftet och nu har bolaget alltså beslutat sig för att investera ytterligare 30 miljarder det kommande året. En investering som dessutom kommer att öka Evergrandes ägande i bolaget till drygt 80 procent.

Ekot rapporterar att det idag arbetar cirka 800 personer på Nevs fabrik i Trollhättan, där tillverkningen av bilar ännu inte har startat. Hur stora delar av investeringen som kommer att hamna i Sverige är däremot ännu oklart.

”Exakt hur det kommer att fördelas varken kan eller vill vi avslöja i dag. Vi vet i alla fall att det blir tillräckligt mycket för att vi ska kunna fortsätta vår långsiktiga satsning på nya bilar och mobilitetslösningar”, skriver Nevs i ett uttalande till Ekot.

Utöver den befintliga fabriken i Kina och verksamheten i Trollhättan så bygger Nevs dessutom två helt nya fabriker i Kina.

Läs mer