Svenska Quixel köps upp av Fortnite-utvecklaren Epic Games

Epic games Quixel spel
Svenska Quixel köps upp av Fortnite-utvecklaren Epic Games

Teddy Bergsman Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Startupen Quixel från Uppsala har köpts upp av speljätten Epic Games.

Det rapporterar Nyteknik och flera amerikanska medier. 

Quixel är ett företag som har tagit fram en teknik där man 3D-scannar alla möjliga saker för att skapa digitala kopior av dem i ett stort bibliotek. Det kan röra sig om allt från hela berg och landskap till enskilda träd.

Tekniken har använts i storspel som Destiny och filmer som Black Panther och nyversionen av Lejonkungen. Även bolag som Tesla och Apple har använt sig av Quixels 3d-miljöer i sina reklamfilmer.

Köpet innebär att Epic Games nu får tillgång till Quixels enorma 3D-bibliotek Megascans, som ska göras tillgängligt för alla som använder sig av Epic Games spelmotor Unreal Engine.

Hur mycket Epic Games betalar för Uppsala-bolaget framgår däremot inte.

“Vi har använt oss av Unreal Engine länge och i våra samarbeten med Epic Games insåg vi att vi i grund och botten är extremt linjerade i vad vi vill uppnå", säger Quixels vd och grundare Teddy Bergsman i ett uttalande till Breakit och fortsätter.

"Epic Games närmade sig oss och frågade om vi var intresserade av att bli en del av Epic. Vi var extremt intresserade. Jag kan inte tänka mig ett bättre bolag att bli en del av, framförallt när biblioteket gör det gratis för alla med Unreal Engine. För oss är det ett enormt stort tillfälle att bredda vår plattform och göra det gratis för hela världen.”

Enligt Teddy Bergsman kommer Quixel att ha kvar alla sina kontor i Sverige och övriga delar av världen. De kommer också att kunna växa snabbare genom Epic Games resurser.

"Hela Quixels team och våra roller kommer att bestå. Vi kommer också kunna accelerera tillväxten av våra team. Vi kommer också kunna scanna hela världen snabbare och vi kommer kunna stärka det tekniska teamet för att skapa nya verktyg."

Ambitionerna framåt är höga och Teddy Bergsman tror att det här kommer att leda till stora skillnader i spelen som användarna kommer att mötas av i spel framöver.

"Jag tror att det kommer ske ett omedelbart skifte. En omedelbar revolution för spelskapare. De har tillgång till världens bästa teknologi i Unreal Engine 4 och världens bästa innehåll i Megascans. Det är fotorealistiskt och extremt högkvalitativt innehåll som kommer att skapa en mycket jämnare balans i spelindustrin – där en enskild utvecklare med en stark vision kan skapa upplevelser som tävlar med de största aktörerna."

Epic Games ligger bland annat bakom spelsuccén Fortnite och den egna spelbutiken Epic Store, där de hoppas utmana giganten Steam. 

Quixel grundades 2011 av Teddy Bergsman. Bolaget har tagit in cirka 25 miljoner kronor i riskkapital från bland annat GP Bullhound och Back in Black Capital.

Under 2018 omsatte Quixel cirka 15,6 miljoner kronor med ett minusresultat på 16,7 miljoner.

Läs fler artiklar
LÄS MER