Google ska ha samlat in hälsodata om tiotals miljoner

Google Hälsa
Google ska ha samlat in hälsodata om tiotals miljoner

Google. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT.

Tobias Blixt

Reporter

Tech-jätten vill på sikt använda informationen för att kunna ta fram tjänster för bättre vård. Men användarna har inte informerats om insamlingen.

Det rapporterar Wall Street Journal, med hänvisning till källor och dokument..

Google ska ha samlat in hälsodata om amerikanska invånare utan att de har informerats om att någon sådan insamling sker. Insamlingen sker i ett projekt som kallas “Project Nightingale”, där den amerikanska tech-jätten samarbetar med Ascension som är landets näst största vårdbolag med tusentals sjukhus över 21 olika delstater.

Enligt dokumenten som Wall Street Journal har tagit del av handlar det om data över bland annat provresultat, diagnoser och sjukhusvistelser, dessutom ska de innehålla uppgifter om namn, hälsohistorik och födelsedatum. Något som varken patienter eller läkare ska ha vetat om samlas in av företaget.

Insamlingen av data används delvis för att utforma ny mjukvara där AI och maskininlärning ska användas för att kunna ge individuella patienter råd om hur deras vård kan förändras, skriver tidningen.

Experter på området och talespersoner för Google säger däremot till Wall Street Journal att insamlingen inte bryter mot några lagar.

Insamlingen ska ha påbörjats redan förra året och sedan har omfattningen ökat under sommaren och hösten i år. 

Läs fler artiklar
LÄS MER