Riskkapitaljätten Balderton drar igång ny miljardfond – satsar på Europa och Sverige

Balderton Capital
Riskkapitaljätten Balderton drar igång ny miljardfond – satsar på Europa och Sverige

Foto: Balderton

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

“Vi tror att Europa har potential att bygga nästa generation av techjättar.”

Pengaregnet över europeiska startups har bara fortsatt de senaste åren. Så sent som i måndags tog det svenska elsparkcykelbolaget Voi in 825 miljoner kronor i en ny runda ledd av Vostok New Ventures. 

Bland de andra investerarna finns också det brittiska riskkapitalbolaget Balderton Capital som nu drar igång en ny fond för att satsa på europeiska startups. Fonden har fyllts med 400 miljoner dollar, motsvarande 3,9 miljarder kronor, som ska investeras i tech-entreprenörer över hela Europa.

“Vi tror att Europa har potential att bygga nästa generation av techjättar och vi är fokuserade på att hjälpa briljanta grundare att uppfylla den ambitionen”, säger Bernard Liautaud, partner på Balderton.

Förutom Voi har Balderton varit väldigt aktiva i Sverige och investerat i bland annat Funnel, Furhat Robotics, Kobalt, MySQL, Lifesum och Soundtrack your brand. Dessutom investerade man i doldisbolaget Recorded Future som tidigare i år såldes för miljardbelopp och Tictail som såldes till kanadensiska Shopify. 

"Vi vet från 20 år av erfarenhet av investeringar i Europa att Serie A-rundor är en kritisk punkt i en startups resa", säger Bernard Liautaud.

"Det är ett magiskt ögonblick när de når marketfit och kan skala och måste ta beslut som kan påverka deras tillväxt för många år framöver." 

Läs fler artiklar
LÄS MER