Sök

Frontier Car Group tar in 4 miljarder – doldisen Peter Lindholm bakom bolaget

Frontier Car Group

Peter Lindholm, medgrundare av Frontier car group. Foto: Press.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Siktar på att bygga en ledande global marknadsplats för begagnade bilar."

Svensken Peter Lindholm är Kinnevik-veteranen som de senaste åren har byggt upp en handelsplats för begagnade bilar – Frontier Car Group. Det Berlin-baserade bolaget, som riktar in sig på tillväxtmarknader, grundade han 2016 tillsammans med Sujay Tyle och Andre Kussmann.

Peter Lindholm har en historik inom bolag som MTG och Nelly. Innan han drog igång FCG hade han en roll som ansvarig för Millicoms digitala investeringar.

Frontier Car Group har en affärsmodell som går ut på att använda sig av en digital tjänst och fysiska filialer för att ta emot bilar och sälja dem vidare. 

De senaste åren det pumpats in stora summor pengar i Frontier Car Group för att snabba på expansionen internationellt. Under fjolårets första halva tog bolaget in över 1 miljard kronor fördelat på två rundor med investerare som radannonsjätten Naspers, liksom riskkapitalbolagen Balderton och TPG Growth.

Nu är det dags igen – och den här gången fyller Frontier Car Group kassan med betydligt mer pengar än så. 

OLX, som är en del av Naspers, meddelar i ett pressmeddelande idag att de kommer att investera uppemot 400 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,9 miljarder kronor, i svenskens bolag.

“Tillsammans med FCG siktar vi på att bygga en ledande global marknadsplats för begagnade bilar. Vi ska erbjuda en lyxig och bekväm tjänst till miljoner köpare, säljare och återförsäljare av bilar”, säger OLX-gruppens vd Martin Scheepbouwe i pressmeddelandet.

Investeringen sker både i form av en nyemission och genom köp av befintliga aktier. Dessutom ingår även ett gemensamt bolag som FCG och OLX driver i Indien och Polen i affären. 

Värderingen ska enligt Techcrunch ligga på 700 miljoner dollar, eller cirka 6,8 miljarder kronor post money. Affären innebär också att OLX blir den största enskilda ägaren i FCG, däremot är de inte majoritetsägare.

Frontier Car Group har idag bland annat verksamhet i exempelvis Argentina, Chile, Indien, Nigeria, Polen och USA.

Läs mer