Stort test av musiktjänsterna – är Spotify bättre än Apple Music?

Breakit - Stort test av musiktjänsterna – är Spotify bättre än Apple Music?

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Musiktjänsterna Spotify, Apple Music, Tidal och Pandora har testats av 300 personer. Här är resultatet.

2015 var ett händelserikt år för musikindustrin. Apple släppte i somras sin “Spotify-dödare” Apple Music, Jay Z lanserade sin musiktjänst Tidal och Youtube började till slut nosa på marknaden ordentligt.

Utbudet för användarna är således rejält mycket större idag än vad det var vid samma tidpunkt för ett år sedan.

Men vilken tjänst är egentligen den bästa? För att försöka få någon form av klarhet i den högst personliga smakfrågan så har det svenska företaget Beta Family låtit 300 personer prova på de fyra musikströmningstjänsterna Spotify, Apple Music, Tidal och amerikanska Pandora.

Beta Family, som till vardags hjälper företag med en mobilapplikation eller tjänst att hitta testanvändare, står själva bakom undersökningen.

“Det cirkulerar många artiklar om de olika tjänsterna och hur de försöker positionera sig mot varandra, men det mest intressanta är i min mening att höra vad riktiga användare tycker och om det finns belägg för tjänsternas uttalanden”, säger Axel Nordenström, grundare av Beta Family.

Bolaget har testaranvändare i 184 olika länder, men har valt att genomföra studien på den amerikanska marknaden på grund av att Pandora saknar större närvaro utanför USA.

Vi guidar dig genom hela testet nedan.

Som du kan se ovan är det en snudd på jämn könsfördelning bland de 300 testpersonerna. Snittåldern bland testanvändarna är 30,4 år för och såväl utbildning som inkomst varierar.

Testet är uppdelat i tre olika kategorier: Musiken, extrafunktionerna och användarvänligheten. Testanvändarna bedömer därefter huruvida olika funktioner inom tjänsterna är "bra", "dåliga" eller "neutralt."

Först ut är musiken.

Musikrekommendationerna

Enligt testanvändarna är Apple Music avsevärt bättre än både Spotify och Tidal när det kommer till rekommendationer. Kanske har bolagets satsningar på att låta experter tipsa om musik, snarare än automatiserade tips, gett resultat?

Även Pandora, vars musiktjänst i princip är en radio som skräddarsyr musiken utifrån användarens musiksmak, får ett högt resultat. 

Utbudet

Sett till utbudet är Spotify bäst i klassen – om än bara marginellt. Förvånande är dock att Tidal får sämst betyg, trots att de har hela 40 miljoner licenserade låtar. Det kan jämföras med Spotifys siffra på cirka 30 miljoner låtar.

Playlists

Med över 1,5 miljarder (!) playlists på Spotify är den svenska musiktjänsten bäst i test. Förutom de traditionella spellistorna producerar musiktjänsten varje vecka skräddarsydda spellistor baserat på användarens musiksmak.

Radiofunktionen

Apple Music har förvisso satsat på radiokanalen Beats 1, men föga förvånande vinner ändå Pandora den här kategorin. Hela deras musiktjänst är i princip en vidareutvecklingen av radion. Det har gett resultat.

Bäst sett till musiken? Spotify.

Extrafunktioner

Hur mycket information finns det om artisterna? Får vi hänga med bakom kulisserna? Hur bra är kontakten mellan artister och fans?

Information om artisterna

Trots att Apple Music har påstått att deras information om artisterna är "så mycket mer än bara en biografi" så vinner Spotify den här kategorin.

Bakom kulisserna 

"Artister. Fans. Inget brus." Så skriver Apple Music om sin funktion Connect, där artister själva kan lägga upp bilder och videoklipp från sina liv i rampljuset.

Användarna verkar onekligen uppskatta det.

Anmärkningsvärt är att hela 25 procent av testarna tyckte att Tidals bakom kulisserna-funktionerna var direkt dåliga.

12_behind_the_scenes

Artistkontakt

Apple Musics funktion "Connect", som nämns ovan, verkar även stärka känslan av kontakt med artisterna.

13_connection_with_artist

Vinnaren av extrafunktioner? Apple Music

14_winner_round_two

15_round_three_usabillity

Användarvänligheten

Vad säger testarna om användarvänligheten då? Hur bra fungerar respektive app?

Stabilitet

Trots att Spotify är både störst och äldst är det den app som oftast kraschar. Pandora har den mest stabila appen.

16_stability

Utseendet

Apple Music är bäst i klassen. Tidal och Spotify delar på sistaplatsen.

Navigering

Tidal tar hem sin första rond – samtidigt som Spotify hamnar i botten. Vem såg den komma?

18_navigation.png

Delningar i sociala medier

Apple Music är bäst, men alla verkar ha lite att jobba på.

19_social_media.png

Premium-ljudkvalitet

Goda omdömen för alla – men Spotify halkar efter även på denna punkt. 

I samband med testet fick användarna även besvara frågan huruvida de är villiga att betala extra för förbättrad ljudkvalitet. Enbart 8 procent kunde tänka sig att göra detta.

Tufft besked för Tidal och dess satsning på premiumljud.

20_sound_quality.png

Bäst när det kommer till användarvänlighet? Apple Music.

21_winner_round_three.png

Det innebär att vi nu har en vinnare – Apple Music. Den amerikanska it-jättens musiktjänst vann två av tre ronder, vilket onekligen är starkt med tanke på den korta tid tjänsten existerat.

Värt att tillägga är dock att Spotify trots allt vann musikkategorin, vilket i grunden borde vara den viktigaste. 

23_champion.png

 

Läs fler artiklar
LÄS MER