Han gjorde mig knäsvag – sen krossade jag vår relation

Gullspång Invest Oatly Lundells vecka
Han gjorde mig knäsvag – sen krossade jag vår relation

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell tog sig in på kontoret hos Sveriges hetaste foodtech-bolag. Här är vad han hittade.

Jag träffade Mikael Persbrandt (med hoodien långt neddragen över pannan och iskall blick), Petter Stordalen (svarade ointresserat på mina frågor samtidigt som han snackade i telefon) och Henrik Persson Ekdahl (supertrevlig som vanligt) under ett och samma dygn.

Tre tunga och karismatiska profiler – men ändå var mötet med en korrekt ekonom det som på allvar höjde min puls under tisdagsdygnet då jag besökte Malmö.

Eller rättare sagt. Det var inte han personligen som gjorde mig lätt knäsvag utan det han placerade på mötesbordet framför mig.

En stund tidigare hade jag smugit ut från den fullsatta konferenssalen på Malmö Live (där vi körde vårt event Scaleup Day), kämpat mig fram i regn och snålblåst ut mot de vräkiga kontorskomplexen i Västra Hamnen. Till sist hittade jag kontoret. Nere vid porten fanns inte ens någon namnskylt men jag visste ändå att här inne, en våning upp, huserade ett av Europas hetaste foodtechbolag – Oatly.

Havremjölk-företaget som förra året ökade sin omsättning med över 60 procent och sprängde  miljardvallen och nu är på väg att passera 2 miljarder i försäljning. 

Klart att jag ville spana in det här bolaget – men det vore en lögn att påstå att intresset var ömsesidigt. Tvärtom. Sedan i våras har vi på Breakit försökt få en intervju med mannen bakom det svenska havremjölksundret – Oatly-chefen Toni Petersson. Men vi har fått kalla handen.

Efter mitt besök på huvudkontoret lär inte chanserna ökat. Jag var nämligen utkommenderad för att studera Oatlys ägarlista i detalj. Enligt lag är alla svenska aktiebolag skyldiga att hålla sin aktiebok öppen för alla och envar som vill se den. 

Det kryphålet i lagen tänkte jag nu utnyttja och det var därför jag febrigt tog emot de utskrivna A3-arken från ekonomi-killen.

Från början hade jag egentligen inte varit så intresserad av ägarlistan men bolagets lite udda inställning till journalister hade nu väckt min nyfikenhet på riktigt.

Dolde det sig några spännande namn i ägarlistan? Och hur många aktier hade egentligen den kontroversiella kinesiska storägaren China Resources Invest?

Det visade sig att jag långt ifrån skulle gå lottlös från havremjölk-meckat i Västra Hamnen. När jag småjoggade till centralstationen för att inte missa kvällståget tillbaka till Stockholm kunde jag summera följande fynd från den utprintade ägarlistan:

# Kineserna äger, tillsammans med det holländska Verlinvest, 67 procent av bolaget. Aktierna ligger i holdingbolaget Nativus och värderas i senaste finansieringsrundan till hela 2 miljarder kronor.

# Oatly har precis genomfört en jätteemission – spana in mer om detta här!

# Byggaren Percy Nilsson var en av bolaget första investerare och äger idag aktier till ett värde av 4,3 miljoner kronor.

# Hälsoprofeten och entreprenören Ola Lauritzon finns också i ägarlistan med 17.327 aktier värda 3,6 miljoner kronor.

# Bröderna Brandberg äger via sitt riskkapitalbolag Gullspång Invest aktier värda drygt 180 miljoner kronor.

Det var väl inte så illa grävt av en halvtrött, medelålders ekonomi-murvel?

Trevlig helg!

PS. När jag kommit hem till Stockholm begärde jag ut alla handlingarna runt Oatlys senaste nyemission på 400 miljoner kronor. Det blev något av en jackpott. I alla fall om man som jag är nördigt intresserad av hur det egentligen går till när den typen av transaktioner klubbas igenom. Oatly hade nämligen (av misstag?) skickat in ett väldigt utförligt protokoll där vd:n Toni Petersson pitchar in hela affären för styrelsen. Jag vet att det är lite störigt men efter moget övervägande gjorde vi den storyn till en premium-artikel – signa upp dig och läs här!

Läs fler artiklar
LÄS MER