Sök

Annonssamarbete med Nordnet

Topplista: Här är de 5 onoterade aktier som flest svenskar äger på Nordnet

Nordnet

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Letar du efter nya, spännande investeringsmöjligheter? Då kan en kapitalförsäkring för onoterade aktier vara något för dig!

För den som inte bott under en sten det senaste årtiondet har det varit omöjligt att missa hur Sverige förvandlats till ett riktigt startup-land. Otaliga bolag har de senaste åren gått från grundidé till succé på börsen.

De bolagen har i sin tur många gånger gett en rejäl avkastning till investerarna, men nackdelen har varit att när vinsten har plockats ut har den beskattats med 30 procent. Därför ger investeringsexperterna på Nordnet nu kunderna möjlighet att investera i en så kallad kapitalförsäkring för onoterade aktier. Där betalar man en låg schablonskatt varje år, istället för vinstskatt.

Om du investerat i en startup som ökat mycket i värde på kort tid riskerar vinstskatten att bli riktigt stor om aktierna förvaras i en vanlig aktiedepå

”Det som sticker ut jämfört med en annan sparform är skillnaden vid beskattning och deklaration. Om du investerat i en startup som ökat mycket i värde på kort tid riskerar vinstskatten att bli riktigt stor om aktierna förvaras i en vanlig aktiedepå”, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet.

Här kan du läsa mer om Nordnets nya tjänst

”Placerar du dina onoterade aktier i en kapitalförsäkring, får du istället för vinstskatt på 30 procent betala en låg årlig schablonskatt. Samma gäller för utdelningar – istället för direkt skatteuttag på 30 procent, debiteras schablonskatt. Du slipper också deklarera dina köp och försäljningar.”

Hitta nästa enhörning

Eftersom det inte går följa värdeutvecklingen hos onoterade aktier på börsen har Nordnet inlett ett samarbete med Kaptena, som värderar onoterade aktier. Varje kvartal sker en omvärdering av bolagen, där värdet på din kapitalförsäkring uppdateras.. 

”Tillsammans med vår samarbetspartner Kaptena är vi glada och stolta över att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att äga onoterade aktier i en kapitalförsäkring. Konceptet vänder sig till dig som redan har onoterade värdepapper som du vill flytta till Nordnet, men också till dig som än så länge bara funderat på att köpa in dig i ett bolag på väg till börsen”, säger Martin Ringberg.

Läs mer om Nordnets nya tjänst här

Och för den som är sugen på att hitta nästa enhörning innan de gått till en notering finns det goda chanser, eller vad sägs om bolag* som: 

Exeger
Det svenska företagets solceller, som går att placera på en rad olika underlag och material, har blivit riktigt uppmärksammade världen över. Bland investerarna syns till exempel den japanska riskkapitaljätten Softbank. 

Netlight Consulting
Det multinationella IT-konsultbolaget har flera gånger utsetts till årets arbetsgivare, och investerarna verkar gilla bolaget lika mycket som de anställda gör.

Rushplay/Hero Gaming 
Spelbolaget Rushplay/Hero Gaming vill kombinera nätcasinoupplevelsen med upplevelsen i klassiska mobilspel som Candy Crush. 

Spiltan
Bolaget investerar i lönsamma noterade och onoterade bolag, bland annat spelföretaget Paradox Interactive och sajten Coolstuff.se.

Lendify
Sveriges största marknadsplats för lån, som kopplar samman låntagare och investerare utan mellanhänder.

Om något av de ovanstående bolagen väcker din nyfikenhet kan det vara dags att själv skapa ett konto på Nordnet, och börja investera.

Vår målsättning har varit att skapa en produkt som är enkel, transparent och har ett konkurrenskraftigt pris

”Vår målsättning har varit att skapa en produkt som är enkel, transparent och har ett konkurrenskraftigt pris. Du kan ha en och samma kapitalförsäkring för onoterade och noterade värdepapper, och det är enkelt att följa utvecklingen för ditt innehav när du är inloggad på nordnet.se”, säger Martin Ringberg.

*De onoterade aktier som flest Nordnet-kunder äger inom kapitalförsäkring per 22 oktober 2019.

Läs mer om Nordnets nya tjänst här

Företagare som vill veta mer? Mejla till William.Hamzeh@nordnet.se 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läs mer