Svenska modestartupen Aéryne i konkurs

Aéryne

Siri Vikman.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Försattes i konkurs under torsdagen.

Vi rapporterade nyligen om att den svenska modestartupen Aéryne befinner sig i kris. Bolaget har flera skulder hos Kronofogden och har även begärts i konkurs av en leverantör som hävdar att bolaget inte kan betala sina räkningar.

Aéryne, som grundades för fyra år sedan, har designat och sålt kläder via sin egna plattform och via aktörer som Asos, Nelly och Na-kd. Bland de större investerarna hittar vi bland annat Hexatronics tidigare storägare Gert Nordin.

I den senaste årsredovisning, undertecknad i september, flaggade Aéryne för akut likviditetsbrist och behov av nya investeringar.

”Lyckas inte detta är bolagets framtid och existens hotad" skrev man i redovisningen.

Nu visar färska handlingar från Borås tingsrätt att Aéryne försattes i konkurs under torsdagen.

Grundaren och vd:n Siri Vikman uppgav under förra veckan att det kostat att lägga om Aérynes strategi och affärsmodell. Planen var att stänga ned massproduktion av kläder och istället tillverka plaggen "on demand", alltså på kundernas begäran, med återvunna material.

Siri Vikman skriver nu i ett sms till Breakit att bolaget inte hann säkra finansieringen inför omställningen till den nya affärsmodellen. 

"Det känns otroligt tufft eftersom det finns så mycket potential i att ställa om till en grön produktionsmodell, men förlusten från B2B tyngde oss och det var avgörande tillslut för investerare". 

"Just nu känner jag en enorm sorg, jag har byggt Aéryne tillsammans med mitt fantastiska team i 5 år och det har varit helt fantastiskt likväl som det varit utmanande". 

Aéryne har tre veckor på sig att överklaga beslutet. Breakit har sökt konkursförvaltaren utan resultat.

Läs mer