Sök

Kris i svenska elbilsföretaget Uniti – kassan är tom

UnitiTransport

Lewis Horne är vd för Uniti. Foto: Pressbilder

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

“Tvivel om verksamheten kan fortsätta”.

Svenska elbilsbolaget Uniti befinner sig i ekonomisk knipa och behöver ny finansiering för att verksamheten ska kunna fortsätta.

Revisorn, som har hoppat av, riktar samtidigt hård kritik mot bolaget. Det avslöjar Schibsted-sajten Bytbil.se

I revisionsberättelsen, som även Breakit tagit del av, skriver revisorn bland annat att bolaget vid flera tillfällen inte har betalat skatter och avgifter i rätt tid, att man har lämnat in årsredovisningen för sent, att man missat att upprätta kontrollbalansräkning i rätt tid samt att det finns “en väsentlig osäkerhetsfaktor som kan leda till betydande tvivel om bolagets förmåga att fortsätta verksamheten”.

Revisorn skriver vidare att det egna kapitalet ligger på minus 9 miljoner kronor och att företagets “överlevnad är hotad”.

Breakit har tidigare berättat att Uniti tagit in 17 miljoner från allmänheten via crowdfunding samt att man förra sommaren tog in runt 10 miljoner kronor i en nyemission från dels småsparare och dels affärsänglar. 

Bolaget har själva uppget att de fått in 700 miljoner kronor i förhandsbeställningar. Det betyder dock inte att pengarna finns på kontot, eftersom bokningarna är icke-bindande. 

Uniti omsättning förra året landade på noll kronor enligt årsredovisningen,  samtidigt som man gjorde ett minusresultat på 17 miljoner kronor. 

Uppdatering, efter artiklen skriver Uniti i ett mejl till Breakit: 

Hur ser möjligheten att få in ny finansiering ut? 

"Vi har en stark finansiell plan vilken vi jobbar mot. Att ta in kapital är en pågående process som vi har planerat för och som sker allteftersom vi utvecklas och växer."

Är målet fortsatt att få ut bilar under 2020? 

"Vi planerar att påbörja leveranser i mitten av 2020 som vi tidigare kommunicerat och vi kommer fortsätta att släppa uppdateringar längs vägen".

Hur ser ni på revisorns kritik om att det är tveksamt om det kommer gå att driva bolaget vidare?

"Om ni jämför oss med konventionella bilföretag är vi såklart annorlunda, men vår affärsmodell baserar sig inte enbart på att sälja bilar. Vi har en stark plan som vi ser fram emot att prata mer om framöver." 

Läs mer