Dagens Industri köper Dagens Samhälle

Medier
Dagens Industri köper Dagens Samhälle

Peter Fellman chefredaktör Dagens Industri. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

DI-gruppen tar över verksamheten.

Dagens Samhälle har beskrivits som en Dagens Industri för det offentliga Sverige. Nu köper Dagens Industri tidningen. 

Enligt Breakits källor informerades personalen nu på torsdagsförmiddagen om att DI-gruppen, som leds av Dagens Industris chefredaktör Peter Fellman, tar över tidningen. Dagens Samhälle omsätter runt 60 miljoner kronor och gjorde ifjol en mindre förlust.

Enligt Breakits källa vill Dagens Samhälles ägare Sveriges kommuner och landsting, SKL, inte finansiera den framtida verksamheten. Ledningen för Dagens Samhälle har inför 2019 äskat pengar för större investeringar men ägarna är inte med på noterna. Det är en orsak till att tidningen nu säljs.

Senare på torsdagen kontaktar Dagens Samhälles publisher Olov Carlsson Breakit och dementerar uppgiften att det skulle vara ägarnas ovilja att investera mer pengar i verksamheten som skulle vara orsaken till försäljningen. Olov Carlsson skriver i ett mail till Breakit:

"Nej, SKL som ägare hade inga bekymmer med att finansiera en utveckling hos oss om det hade behövts. Vi har de senaste åren investerat cirka 10-15 procent av vår omsättning på digital utveckling och kommit en bra bit på väg".

Olov Carlsson tror ändå att DI-gruppen som ägare är en mer långsiktig lösning för Dagens Samhälle:

"Vi som fristående bolag behöver hitta större strukturer för att hitta och behålla kompetens, samarbete kring utveckling och skapa lärande kring användarens beteende. Då behöver du söka samarbeten och sammanhang".

Förvärvet görs i linje med Di-gruppens strategi om att bygga positioner i utvalda nischer, i det här fallet inom offentlig sektor. 

”Vi ser fram emot att komplettera Di-gruppens starka fokus på bevakning av näringslivet och olika branscher, med journalistik om och för offentlig sektor”, säger Peter Fellman till den egna tidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER