Na-kd börjar klimatkompensera sina e-handelsleveranser

Nakd ehandel
Na-kd börjar klimatkompensera sina e-handelsleveranser

Jarno Vanhatapio, grundare Na-kd

Tobias Blixt

Reporter

Ska kompensera för utsläppen i samband med leveranser och returer.

Under onsdagsmorgonen har e-handlarnas returer varit en het snackis i Sverige. Breakits granskning visade hur flera bolag skickade sina returer till Polen eller Estland för att varorna skulle packas om – istället för att hantera varorna i Sverige. 

Nu meddelar det snabbväxande modebolaget Na-kd, i ett pressmeddelande, att de börjar klimatkompensera för samtliga leveranser till och från kund. Den nya policyn ska ha börjat gälla från och med denna vecka, med syftet att skapa en mer hållbar e-handel. 

“Hållbarhet är en viktig del av vår vision och en vital del för vår framtida verksamhet. Vi vet att klimatkompensering för våra leveranser och returer kommer att ha en stor positiv miljöpåverkan, och det fort. Vi måste jobba med rätt samarbetspartner för att proaktivt minska vår påverkan på miljön”, säger Na-kds grundare och vd Jarno Vanhatapio. 

Det handlar alltså om kompensering för de koldioxidutsläpp som uppkommer i samband med leveranserna till bolagets kunder, liksom eventuella returer. Det ska inte spela någon roll vilket fraktalternativ som används av köparen. 

Exakt hur stort ekonomiskt åtagande det här är från Na-kd framgår inte. Men Jarno Vanhatapio säger att det rör sig om stora summor.

"Det kommer kosta oss miljoner av kronor att göra det här. Oss veterligen är vi nog den första nätmodeaktören som går ut och gör detta. Många låter kunderna välja om de vill klimatkompensera, men vi känner att vi kan göra det här åt våra kunder", säger han.

Na-kds klimatkompensation gäller alltså för leveranser till och från kund. Det finns så klart andra stora utsläppskällor i modebranschen, bland annat själva tillverkningen och transporten från fabrikerna till bolagen. 

Enligt Jarno Vanhatapio kommer vi att få se fler initiativ den kommande tiden.

“Vi har projektet som heter The nakd truth. Där vi har ett pärlband av initiativ som vi kommer att gå ut med längre fram. Där kommer vi bland annat att ha nyheter om vår supply chain också. Men redan idag har vi extremt lite frakt som går med flyg, sen har vi vissa fraktbolag som i sin tur kompenserar för utsläppen”

Na-kd omsatte 816 miljoner kronor under 2018, en ökning på 95 procent jämfört med året innan. Samtidigt visade bolaget upp en rörelseförlust runt 122 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER