Isabella Löwengrip om krisen – tvingas säga upp personal

ehandel
Isabella Löwengrip om krisen – tvingas säga upp personal

Isabella Löwengrip. Foto: Erik Wisterberg.

Johanna Ekström

Reporter

Isabella Löwengrip talar ut om krisen i sitt företagsimperium: "Jag har varit så extremt rädd att berätta om de här motgångarna", säger hon i en intervju med Expressen.

Det har stormat kring Isabella Löwengrip de senaste månaderna. Hon har tidigare berättat i sin blogg att skönhetsbolaget Löwengrip Beauty, som är kronjuvelen i hennes bolagsbygge, halverat försäljningen.

Det har gått så långt att bolaget varit nära konkurs. Hon har fått ställa in lanseringen i USA och sälja sin lyxvilla i 30-miljonersklassen på Lidingö. 

Nu står det också klart att hon varslat majoriteten av de anställda i sitt investeringsbolag Löwengrip Invest, totalt åtta personer. Det berättar hon i en längre intervju med Expressen. 

"Jag har varit så extremt rädd att berätta om de här motgångarna. Nu har det varit några veckor där jag försökt att vara så transparent som det går med mina följare samtidigt som jag har haft mycket internt att ta hand om. Jag har fått ändra om det liv som jag trodde skulle bli av där, jag skulle bo halvtid i USA och få leva en lite mer anonymt liv", säger hon till tidningen. 

Löwengrip Invest är det bolag som bygger på Isabella Löwengrips inkomster som influencer. 

"Jag inser och jag tror att hela den här influencerbranschen är lite som investmentbanken Lehman Brothers när det började skaka för mig under hösten, när det kom ut siffror som man ifrågasatte", säger hon och fortsätter:

"För att rädda bolaget tvingades jag säga upp mer än hälften. Det gör jag för att kunna få fokusera på mitt skönhetsmärke".

Under hösten granskade Expressen de siffror gällande besöksstatistik som Isabella Löwengrip kommunicerar ut till företag. Där ifrågasattes också vilken effekt ett samarbete verkligen gav. Enligt Isabella Löwengrip tog förfrågningarna tvärstopp efter publiceringen. 

Hon menar att hon hållit sig flytande på sparpengar, och uppger att hon nu kanske kommer ge upp livet som influencer för att helt satsa på Löwengrip Beauty.

"Nu har jag varit det (influencer) sedan jag var fjorton, det kanske inte är det jag ska livnära mig på längre, utan det får mer vara en hobbyverksamhet där jag skriver när jag vill", säger hon. 

Isabella Löwengrip blev känd som 00-talets mesta bloggdrottning. Hon har levt sitt liv i offentligheten sedan tonåren – och byggt en lönsam affär kring sitt kändisskap med hjälp av sponsrade samarbeten med företag.

De senaste åren har hon även gjort sig ett namn som entreprenör. 2018 utsågs hon till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans affärer. När Breakit i somras granskade boksluten för Isabella Löwengrips bolag drog de totalt in 118,5 miljoner kronor. Företagen hade nära 29 miljoner kronor i eget kapital.

I mitten fanns skönhetsmärket Löwengrip Beauty, som 2018 drog in 85 miljoner kronor och gjorde en vinst på omkring 4 miljoner kronor. 

Men 2019 blev alltså året då allt ställdes på ända

Det här har hänt:

Dels har hennes av allt att döma uppblåsta trafiksiffror punkterats. Dels har hennes företagsimperium slungats in en allvarlig kris. 

# Isabella Löwengrips stora USA-satsning skrotades innan den ens hade börjat. 

# Hon misslyckades med att få in kapital till skönhetsmärket Löwengrip Beauty, det omsättningsmässigt viktigaste bolaget i gruppen. Samtidigt halverades försäljningen på befintliga marknader.

# Enligt Isabella Löwengrips egna uppgifter var den misslyckade USA-lanseringen så kostsam att bolaget var nära konkurs. 

Erik Wisterberg har också bidragit till den här artikeln. 

Läs fler artiklar
LÄS MER