Detecht vill stoppa dödsfall bland motorcykelåkare – tar in nytt kapital

Detecht vill stoppa dödsfall bland motorcykelåkare –  tar in nytt kapital

Detechts grundare. Foto: Press/Unsplash

Tobias Blixt

Reporter

Larmar automatiskt SOS Alarm vid en olycka.

Över hälften av alla motorcykelåkare har någon gång varit med om en olycka enligt en studie från The Federation of European Motorcyclist. Nu hoppas den svenska startupen Detetcht minska antalet dödsfall i samband med olyckor genom att ta fram en digital plattform med automatiska nödlarm som är integrerat med SOS Alarm. 

Nu meddelar bolaget i ett pressmeddelande att de har plockat in 3,8 miljoner kronor i kapital från Almi Invest, Chalmers Ventures och ATM Capital för att kunna göra ytterligare satsningar på internationella marknader. 

“Målet är att bli den dominerande plattformen för motorcyklister. Detecht har stora likheter med community-appar som Fishbrain och Equilab. Stora sporter som kräver mycket tid och engagemang och lockar en nischad målgrupp, säger Niklas Ohlsson, vd, och Tobias Goldman på Detecht i pressmeddelandet. 

Idag har appen 40.000 användare enligt bolaget själva. 

Tjänsten fungerar genom att använda sig av sensorer i mobiltelefonen för att mäta åkarens rörelser. Med hjälp av sensorerna ska den kunna upptäcka om motorcyklisten är med om en olycka och automatiskt larma räddningstjänst med information om tid och position för olyckan. 

“Trots en stor och passionerad målgrupp finns det idag väldigt få digitala tjänster och produkter för motorcyklister. Även om den ensliga kurviga vägen lockar många motorcyklister är det inte alltid helt riskfritt. Varje år sker cirka 1.400 MC-olyckor i Sverige och nära hälften är singelolyckor. Detta är såklart inte bara en stor oro för motorcyklister och dess anhöriga i Sverige utan ett problem som finns världen över”, säger Björn Westman, Investment Manager på Almi Invest som investerar 1,5 miljoner kronor i Detecht.

Utöver ett nödlarm har appen också olika sociala funktioner och möjligheter för användarna att dela sina rutter. Appen ska finnas i både en gratisversion och i en för betalande användare.

Läs fler artiklar
LÄS MER