Styrelseproffset Pia Gideon om konflikten i Simris Alg: "Behövs en ödmjukhet"

Simris alg Hälsa mat
Styrelseproffset Pia Gideon om konflikten i Simris Alg: "Behövs en ödmjukhet"

Pia Gideon och Fredrika Gullfot. Foto: Anders Ahlgren / SvD / TT /

Erik Wisterberg & Towe Boström

Misslyckade emissioner och resultatmål tynger Simris Alg.
"Det har skapat en frustration från alla håll och kanter", säger Pia Gideon som lämnar ordförandeposten.

Simris Alg, som odlar alger och tillverkar kosttillskott, har det tufft.

Bolaget misslyckades precis med målet att ta in 57 miljoner kronor och fick istället nöja sig med mindre än hälften. Som grädde på moset hoppade dessutom bolagets styrelseordförande Pia Gideon av posten under gårdagen. 

Vid sidan om de ekonomiska motgångarna har interna konflikter skakat bolaget. 

"Vi har stått och stampat under en tid, och det har varit kämpigt med kapitalanskaffningen. Jag ska inte sticka under stol med att inte har varit konfliktfritt, men jag vill inte gå in på detaljer", sade grundaren och vd:n Fredrika Gullfot till Breakit tidigare under tisdagen. 

Pia Gideon har flera tunga uppdrag i bagaget och sitter bland annat i styrelsen för Apoteket. 

Samarbetet med Fredrika Gullfot har inte fungerat, enligt Pia Gideon. 

"Jag har inte lyckats driva en dialog med henne för att skapa en krismedvetenhet, och jag har saknat en ödmjukhet inför uppgiften. Det är en stor uppgift att lyckas på en marknad som USA, även om man har en fantastisk produkt", säger hon till Breakit. 

Simris Alg har under lång tid väntat på ett EU-godkännande av sina omega 3-produkter. Till slut valde bolaget att satsa på marknader utanför EU, som exempelvis USA, eftersom processen tog så lång tid.

"Det har skapat en frustration från alla håll och kanter, och jag själv har varit frustrerad över att det inte har börjat hända", säger Pia Gideon. 

Pia Gideon är samtidigt självkritisk till sin egen insats som hon säger inte varit tillräckligt bra.

"Bolaget har en unik produktionsanläggning och en fantastisk produkt, men jag tyckte att det gick alldeles för långsamt. Det får jag också ta på mig."

Varför har lyftet inte kommit i USA?

"Det brister i exekveringen, det händer inte. Man kan fundera på varför det inte har varit mer kraft i genomförandet. Det behövs en ödmjukhet inför uppgiften, och även erfarenhet, eller att man lyssnar till folk med erfarenhet."

Under tisdagen hade Simris Alg tappat över 20 procent på börsen. Pia Gideon säger att hon själv har investerat i den nyemission som nu stängs.

"Jag har en stor förhoppning om att bolaget ska lyckas, och känner både tilltro och sympati för algfarmen och produkten. Det vore tusan om detta inte kunde gå att vända.”

I början av året uppgav Fredrika Gullfot att målet var att nå en försäljning på en miljon dollar, motsvarande över 9 miljoner kronor, på årsbasis under 2019.

När den senaste kvartalsrapporten presenterades idag, tisdag, stod det dock klart att Simris Alg missade målet med hästlängder. Bolaget minskade omsättningen till 186.000 kronor och ökade rörelseförlusten till 6,4 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER