Carl Silbersky ska vända EQT-satsningen Bimobject efter börsraset

Bimobject
Carl Silbersky ska vända EQT-satsningen Bimobject efter börsraset

Carl Silbersky.

Towe Boström

Reporter

EQT Ventures har tappat över 100 miljoner kronor på sin investering i Bimobject. Nu tar start-up profilen Carl Silbersky över rodret med ny strategi.

Under förra sommaren kom nyheten om EQT Ventures lite otippade storsatsning inom byggsektorn. Riskkapitalbolaget gör normalt investeringar i onoterade bolag men nu pumpade man in hela 240 miljoner kronor i Malmö-bolaget Bimobject, noterat på Stockholmsbörsen. Bimobject har skapat molnbaserade plattformar för byggbranschen, och värderades till 1,6 miljarder kronor i affären.

Bimobject har tagit fram en molntjänst som gör det möjligt att göra mer exakta digitala ritningar av ett hus – där att alla inblandade parter kan följa alla förändringar i ritningen samtidigt. Här såg EQT goda tillväxtmöjligheter inom den odigitaliserade byggsektorn.

”Det är ett bolag som har en superspännande position på marknaden och möjlighet att driva digitalisering", sa EQT Ventures medgrundare Hjalmar Winbladh då. 

Därefter har det stormat en del inom Bimobject – och börsen har inte varit nådig mot Malmöbolaget som backat 70 procent under de senaste 12 månaderna. 

Det här svider såklart även hos EQT Ventures. När riskkapitalbolaget investerade 240 miljoner kronor under förra sommaren betalade de 31 kronor per aktie. I dag är aktien nere på 7.30 kronor vilket i praktiken innebär att de i skrivande stund ligger back 113 miljoner kronor på investeringen. Efter köpet har det skett en aktiesplit som dubblat antalet aktier för EQT. 

Utvecklingen har lett till att Bimobject bytt vd och stuvat om i ledningen. Under förra veckan kom beskedet om att Kim Mortensen lämnar vd-posten med omedelbar verkan till följd av “personliga skäl”.

Det är istället Carl Silbersky, tidigare affärsutvecklingschef, som nu fått uppdraget att vända skutan. Och han har skridit till verket direkt och byt ut delar av ledningen. In träder istället Christophe Carveniu som tillväxtchef och Mario Ortega blir försäljningschef för dotterbolagen i Spanien, Portugal och Latinamerika

Kim Mortensen hann bara sitta tre månader på posten. 

Carl Silbersky kommenterar det plötsliga vd-bytet. 

”Han agerade inte riktigt i linje med hur EQT och ägare tänkte att bolaget skulle utvecklas framåt, och jag är enig i den bilden, Bimobject är ett tillväxtbolag”, säger Carl Silbersky. 

Så han kom in med en annan strategi som inte ägarna vill ha?

”Det kan man säga. Jag måste säga att det är handlingskraftigt av styrelsen”. 

Bimobject omsatte 123 miljoner kronor med ett resultat på minus 93 miljoner kronor under förra året. Men Carl Silbersky är inte oroad över de stora förlusterna:

”Det finns framgångsrika bolag som bygger plattformar och de tjänar inte pengar direkt, men lyckas de över tid blir de väldigt lyckosamma", säger han.

Carl Silbersky menar att byggbranschen är en av de minst digitaliserade branscherna och han ser stor potential framåt. 

”I dag använder man inte bim överallt, men det kommer att bli standard. I vissa länder får du inte bygga en offentliga byggnader utan bim. Vi växer, och vi kommer växa mycket”.

I dagsläget utgör bland annat USA, Tyskland och Frankrike några av bolagets större marknader.  Carl Silbersky har bara hunnit med några dagar på nya posten och vill inte uttala sig i detalj om vägen framåt ännu. 

”Vi ska visa var vi är på väg, hur vi skapar aktieägarvärde och att vi är här för att växa vår plattform. Men det här görs inte i en handvändning, det här görs i att man bygger systematiskt. 

Bolaget grundades 2011 och har sitt huvudkontor i Malmö.

Läs fler artiklar
LÄS MER