Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Annonssamarbete med Qred

Utmattningen blev starten på en ny karriär

Inger Holegård driver Pingh Management som arbetar med förebyggande stresshantering för företag.

Nu vill Inger "Pingh" Holegård guida människor runt stressfällorna.
”Eftersom jag själv inte fick hjälp bestämde jag mig för att hjälpa andra”, säger hon.

Det är maj 2013. Konsulten och entreprenören Inger Holegård har just gått in i väggen, efter att ha varit trött i månader. Stressen har härjat hennes kropp länge. Ingenting fungerar. Hon gråter och gråter utan att förstå varför hon mår som hon gör. När hon kliar sig i ansiktet lossnar huden. Inger vågar inte ens hosta, för då är hon rädd att något inom henne ska gå sönder.

”Jag startade mitt företag Pingh Management 2006 och jobbade då som projektledare inom IT. 2013 var jag 58 år gammal och hade börjat oroa mig över hur länge jag skulle kunna få nya uppdrag. Samtidigt hade jag hamnat i klimakteriet och utvecklat allergier, och på grund av hur jag mådde blev mina relationer med andra människor också sämre. Så det var många olika saker som bidrog till min utmattning”, berättar hon idag.

Nådde botten

Vården erbjöd, utöver en sjukskrivning, ingen ytterligare hjälp. Inger hade verkligen nått botten och tappat fotfästet i vardagen.

Att jag redan efter fem minuter fick förståelse av specialisterna där, och att de trodde på mig, blev nog startskottet på min kamp

“Läkaren på vårdcentralen ville tvinga mig att ta antidepressiv medicin och jag fick gå på en utredning inom psykiatrivården för att bevisa att jag bara var ledsen, och inte deprimerad, för att få fortsatt sjukskrivning. Att jag redan efter fem minuter fick förståelse av specialisterna där, och att de trodde på mig, blev nog startskottet på min kamp.”

Blev långsamt starkare

Djupt inne i den utmattade kroppen hade ett frö såtts. Ett frö som nu – mot alla odds – började att gro. Timme för timme, vecka för vecka, blev hon samtidigt allt starkare. Inger lärde sig mer och mer om hur vi människor fungerar och vad vi kroppsligen behöver för att må bra.

”Trots att jag i princip inte hade någon fungerande hjärna kvar förstod jag att det var upp till mig att ta mig ur det här. Via familj och vänner fick jag kontakt med olika komplementära vårdalternativ, bland annat näringsterapeuter, och tips om att gå en utbildning i gestaltterapi. Det ledde mig in på en väg som gjorde mig frisk.”

Under utbildningen lärde sig Inger både mer om hur människor fungerar och om hur man kan hantera alla olika känslor, från skam till lycka. Och att acceptera tillståndet hon befann sig i, för att på så sätt kunna jobba sig ur det.

Mot nya mål

Hon började arbetsträna och hjälpa företaget SOS Alarm med dokumentation, men sjukdomen hade gett henne ett nytt mål i livet: Hon ville se till att ingen annan skulle behöva hamna där hon varit.

Därför blev mitt mål att hjälpa andra att slippa hamna i samma situation som jag

”Jag insåg tidigt att man oftast inte får någon hjälp alls när man blev sjuk, och därför blev mitt mål att hjälpa andra att slippa hamna i samma situation som jag.”

Men till en början stötte hon fortfarande på motgångar. Sommaren 2016 föll ett par uppdrag igenom och Inger började oroa sig för ekonomin. För att klara sig började hon leta efter lån. Men på grund av hennes sjukskrivning, som lett till flera krediter, blev det blankt nej från banken.

50 000 kronor gjorde skillnaden

”Då hittade jag Qred via en annons på nätet. Jag skickade in en ansökan och blev uppringd av grundaren Jason Francis. Bara efter några minuter fick jag höra att han trodde på mig och att jag skulle få ett lån. Det var bara på runt 50 000 kronor, vilket kan tyckas vara lite för ett företagslån, men det räddade mig”, säger Inger Holegård.

Under hösten började uppdragen ramla in igen.

“Jag har alltid varit en rebell som kämpat mig fram, så jag började se nya möjligheter och satte igång att nätverka, föreläsa, hålla workshops och arbeta med enskild vägledning i stresshantering.“

Vad kan Qred göra för ditt företag? Läs mer här

Inger hade nu styrt in sitt företag på en helt ny bana, och fick med tiden också helt nya kunder när hon kom igång med förebyggande stresshantering.

Under 2017 började hon även skriva på en bokserie om utmattning, ”Linnéa Wik berättar”. Inger skriver om stress och utmattning och har pratat med ett hundratal människor och djupintervjuat femton personer om deras erfarenheter av utmattning. Debuten, ”Linnéa Wik berättar om hur utmattning kan börja”, har precis kommit ut i handeln. Uppföljaren “Linnéa Wik berättar om hur utmattning kan vara” kommer under 2020.

Investerade i utbildningar

Genom åren har Inger tagit fler lån från Qred, bland annat för att vidareutbilda sig. Hon har bland gått fyra gestaltutbildningar, varav en organisationsutbildning och en om hjärnan och nervsystemet.

“Gestaltutbildningarna fungerar alldeles perfekt för förebyggande stresshantering och alla de kroppsliga övningar i självmedkänsla som jag använder.”

Företaget Pingh Management har sedan 2016 gått spikrakt uppåt, från en omsättning på 300 000 under 2017, till 630 000 året efter och 2019 kommer visa ytterligare nästan 100 000 plus.

”Det hade aldrig hänt utan hjälpen från Qred”, säger Inger Holegård.

”Jag är verkligen tacksam över hur de har hjälpt mig, och jag känner mig som en solskenshistoria idag. Mitt mål är att hjälpa människor att slippa hamna i sjukskrivning på grund av utmattning och att hjälpa företag att minska kostnaderna för sjukskrivning.”

Jason Francis, medgrundare och vice vd på Qred, om Pingh Management:

"Inger gjorde en ansökan under sommaren 2016 och behövde ett litet tillskott för att hålla sig flytande under en uppbyggnadsperiod. Vi kunde se att Inger hade en gedigen bakgrund och förstod hennes problematik kring sjukskrivningen och hennes nystart i livet. Det kände vi att vi ville vara en del av och det ska bli mycket spännande att få ta del av hennes bok. Indirekt ser vi det som att vi har haft en del i att den blir av och är stolta över att vara Ingers och många andra småföretagares finansieringslösning."

Entreprenör? Här kan du läsa mer om vad Qred kan göra för ditt företag?

Läs mer