Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Hejmo backas av tunga investerare – får tillstånd för bolån

Lena Apler, grundare av Collector. Foto:Tomas Oneborg/SvD/TT/Björn Larsson Rosvall.

Grönt ljus för utmanaren.

Towe Boström

Towe Boström

towe@breakit.se

Reporter

Vi har tidigare berättat att gänget bakom den nedstängda pensionstjänsten Kollektiva vill ge sig in i bolånestriden.  I höstas ansökte dotterbolaget om tillstånd att lämna bostadskrediter.

Bland bolagets investerare finns tunga namn som Collector-grundaren Lena Apler, Sigma-grundaren Dan Olofsson och Greg Dingizian som grundat fastighetsbolaget Victoria Park.

Nu har ansökan beviljats av Finansinspektionen och Hejmo, som tjänsten heter, meddelar att de nu ska ge sig in slaget om bolånekunderna.

Det är dock en bit kvar eftersom det i nuläget inte finns några pengar att låna ut.

”Vi kan låna ut pengar när vi väl får pengar i vår fond, nu har vi fått tillstånd för att kunna ta nästa steg med finansiärerna”, säger Nicklas Larsson, vd och medgrundare av Hejmo.

Planen är att starta och låna ut via fonden Hejmo Mortgage Fund som ska registreras hos Luxemburgs motsvarighet till Finansinspektionen, något som sker i samarbete med Royal Bank of Canada och Carne Group Financial Services.

Nicklas Larsson säger att Hejmo är ödmjuka inför det faktum att det handlar om miljardbelopp.

”Vi vill först hitta en första investerare som vill gå med oss och sedan när vi visat att det funkar hoppas och tror vi att vi kommer få in det kapital som krävs för att kunna låna ut”, säger Nicklas Larsson.

I Kollektivas ursprungliga tjänst kunde svenskarna spara, flytta fonder och överblicka sin pension.

När Pensionsmyndigheten skärpte reglerna fungerade inte längre bolagets modell och Kollektiva drog i handbromsen.

Kollektiva har nu stöpts om till Kollektiva Innovation Studios som i sin tur äger Hejmo Kredit. Satsningen backas med andra ord fortfarande av tidigare investerare, exempelvis Lena Apler.

”Ägarstrukturen består sedan tidigare och de äger enligt pro-rata eftersom det är ett helägt dotterbolag. Det är för att respektera deras satsning på oss som vi startar detta separat”, säger Nicklas Larsson.

Prognosen, och förhoppningen, är att kunna börja låna ut pengar första halvan av 2020.

”Vi vet att produkten är gångbar men det är ingen av de stora drakarna som går in i en process innan tillstånd. Det är nu vi kommer testas på riktigt”.

Läs mer