Newsvoice vill fixa nyheterna – fyller kassan med 5 miljoner

NewsvoiceMedier

Viktor Lidholt.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Vi vill flytta makten över nyheterna till våra läsare".

Viktor Lidholt tycker att mediebranschen behöver fixas. Som boende i USA noterade han att flödet ofta dominerades av ett fåtal starka ägare, och han ville skapa ett bredare perspektiv. 

För tre år sedan hoppade han därför av jobbet på Google för att att satsa på Newsvoice.com, en app som automatiskt samlar nyheter och scannar av mediesajter. Nyheterna kategoriseras sedan i appen, exempelvis som politiska nyheter, med hjälp av AI. 

Målsättning är att lyfta olika perspektiv och att läsarna själva ska kunna granska innehållet.

Läsarna kan även granska och rösta på olika nyheter så att de kommer högre upp i appen.

"Vi vill flytta makten över nyheterna till våra läsare. Särskilt i USA är det ett stort problem att så få storföretag äger nästan hela nyhetsmarknaden. Vår lösning är att demokratisera nyhetsflödet, på ett sätt som sätter kvalitet och fakta först", säger Viktor Lidholt.

Nu tar Newsvoice in 5 miljoner kronor i en runda som leds av Almi invest, som går in med 2,6 miljoner kronor. Satsar gör även det tidigare hockeyproffset och entreprenören Mattias Weinhandl tillsammans med Redmind, Lars Appelstål och BLCBX.

Rösta på nyheter

I dagsläget har appen runt 25.000 användare. och pengarna ska gå till att lansera en betaltjänst mot den amerikanska marknaden.

Anna Söderholm, investeringsansvarig på Almi Invest, konstaterar att många idag hämtar sina nyheter från sociala medier som Facebook, vilket resulterar i att de bara nås av vissa typer av nyheter.

”Newsvoice ”lagar” nyheterna och åtgärdar detta demokratiproblem genom att ge läsarna ett nyhetsflöde som inte utgår från deras befintliga verklighetsuppfattning och som dessutom visar flera perspektiv”, säger Anna Söderholm.

Läs mer