Därför väljer allt fler att investera i lån: “Bankerna har gjort det i decennier, nu kan alla göra det”

Lendify
Därför väljer allt fler att investera i lån: “Bankerna har gjort det i decennier, nu kan alla göra det”

Att investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner är ingen ny tillgångsklass, utan den är sedan länge etablerad. Det som har förändrats de senaste åren är att den har blivit tillgänglig för fler. Idag kan svenska privatpersoner och företag enkelt inves

Bankerna har i decennier tjänat miljarder på att låna ut till svenskar som till exempel vill renovera sin bostad.
Fram tills relativt nyligen har dörren varit stängd för vanliga placerare som vill göra samma sak: Investera i privatlån och få en årlig avkastning runt 5 procent.
Bankutmanaren Lendify har dock förändrat det – och gjort det möjligt för vanliga investerare att låna ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner.

Läs om att låna ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner hos Lendify

Många har varit med om att banken skickar hem ett brev och informerar oss om möjligheten att ta ett privatlån.

Orsaken till det är enkel: Att ge ut privatlån – eller blancolån som de också kallas – ger en bra avkastning.

Du har en stark trygghet i de underliggande lånen

Investeringen är dessutom relativt stabil jämfört med aktier och fonder, vilket illustreras av följande exempel:

  • Kreditförlusterna, alltså andelen privatlån som inte betalas tillbaka, ligger på runt 1,5 procent.
     
  • Under finanskrisen 2008-2009 – alltså ett sorts värsta tänkbara scenario – fördubblades kreditförlusterna vilket i dagsläget skulle innebära kreditförluster på cirka 3 procent.
     
  • Avkastningen hos Lendify senaste 12 månaderna har legat på 5,68 procent* efter avgifter och kreditförluster och om kreditförlusterna varit det dubbla hade avkastningen legat på cirka 4 procent  Avkastningen i förhållande till risk är väldigt god.

Bankutmanaren Lendify har tagit fasta på det här och erbjuder en plattform där du som privatperson eller företag kan investera i privatlån.

Bolaget startade 2014 och har hittills lånat ut över 2,8 miljarder kronor. I somras säkrade bolaget ytterligare 1,5 miljarder kronor i kapital för utlåning, från bland andra den globala kapitalförvaltaren Insight Investment.

“Den här tillgångsklassen är inte på något sätt ny. Det nya är att den blir tillgänglig för fler. Att investera i lån via Lendify är, för investeraren, lika säkert som det är för banken att låna ut till en privatperson då vi har en mycket gedigen och strikt kreditbedömningsprocess”, säger Erika Eliasson, chef för strategisk kommunikation på Lendify.

Vi har en andrahandsmarknad där du som investerare kan sälja ditt konto om du behöver ta ut hela ditt kapital i förtid

Privatpersoner och företag som går in på Lendify.se och börjar investera kan välja mellan att investera i enskilda lån eller korgar med minst 60 olika lån vid en investering om 100 000 kr.

Erika Eliasson säger att många investerare uppskattar just den flexibilitet som finns på plattformen.

“Man kan välja att investera ett större eller mindre kapital i lån med lång löptid eller lite kortare. Det går att lägga in automatiska insättningar i form av månadssparande. Du väljer själv om du vill återinvestera avkastningen för att uppnå en ränta på ränta-effekt eller plocka ut dina återbetalningar löpande”, säger hon.

Vad gör jag om jag behöver pengarna, och vill sälja mina lån?
“Vi har en andrahandsmarknad där du som investerare kan sälja ditt konto om du behöver ta ut hela ditt kapital i förtid. Historiskt sett har likviditeten på andrahandsmarknaden varit god och en försäljning i genomsnitt tagit 7 timmar”.

Sedan oktober kan också investerare som är kunder hos Avanza se sitt Lendify-innehav på Avanza-kontot, vilket ökar enkelhet och transparens ytterligare.

Erika Eliasson berättar att många låntagare finns på mindre orter, där bostadspriserna är lägre och det därmed är svårt att låna på bostaden om man exempelvis ska genomföra en renovering.

Därmed blir låntagarna hänvisade till blancolånemarknaden i stället.

Den typiska låntagaren är runt 40 år, tjänar 350.000 kr per år och lånar till exempel till att lägga om dyrare befintliga lån eller för att renovera en lägenhet.

“Man kan säga att det handlar om vanliga familjer och par, varav många bor utanför storstäderna. Vår modell innebär bättre villkor för investerare såväl som för låntagare, eftersom vi effektiviserar marknaden och ökar konkurrensen”, säger Erika Eliasson.

Hur säkert skulle du säga att det är att investera i de här lånen?
“Du har en stark trygghet i de underliggande lånen. Det ska mycket till innan vanliga löntagare slutar betala sina räntor och amorteringar. Under finanskrisen 2008 rasade börsen med 42 procent medan kreditförlusterna på privatlån bara ökade till 2 procent. Om Lendify mot all förmodan inte skulle kunna driva sin verksamhet vidare har vi ett avtal med Lowell som innebär att Lowell skulle ta över hanteringen av befintliga lån, vilket innebär att du inte tar någon företagsrisk gentemot Lendify”.

Läs mer om att investera i lån till kreditvärdiga privatpersoner hos Lendify

*Avkastningen beror bland annat på låntagarnas kreditbetyg och lånens löptid. Investerare bär kreditrisken och omfattas ej av den statliga insättningsgarantin. Avkastningen för Lendify beräknas som genomsnittet av samtliga investerares avkastning (efter avgifter och kreditförluster) per den sista september 2019 dividerat med deras genomsnittliga utlånade kapital under samma period. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning.

Läs fler artiklar
LÄS MER