Sök

Krisbolaget MQ i utspel: ”Ska vända upp och ner på allt”

MQehandelhandel

MQ:s vd Ingvar Larsson. Foto: MQ

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

MQ kallar till pressträff med vd:n.

Klädkedjan MQ har ett par tuffa år bakom sig. Trots en rad försök har bolaget inte lyckats vända den dalande försäljningen. Samtidigt har aktien rasat.

I mars tvingades bolaget göra en nedskrivning på en halv miljard och i maj i år plockade man in 176 miljoner kronor i vad som kan beskrivas som en räddningsaktion. MQ har av analytiker, bland annat i Di, pekats ut som nästa offer för butiksdöden efter klädkedjan JC.

Under tisdagseftermiddagen skickade MQ ut en hemlighetsfull inbjudan till pressträff med vd Ingvar Larsson. I pressutskicket meddelar bolaget att man ska “vända upp och ned på allt” samt att det som kommer presenteras är den “största och mest omfattande förvandlingen någonsin” i MQ:s historia. 

Breakits Stefan Lundell har i en krönika tagit upp att ett uppköp skulle kunna bli räddningen för MQ och att Kappahls ägare Mellby gård är en potentiell köpare.

“Folk med betydligt bättre insyn än mig påpekar att det skulle finnas en hel del besparingar att göra genom att exempelvis samordna teknikutveckling, ekonomi och centrala personalfunktioner", skriver han. 

Så sent som i början av oktober stod det klart att omsättningen i MQ fortsätter att minska – samtidigt som förlusterna ökar. 

Storägare i klädkedjan är finansmannen Mats Qviberg genom investeringsbolaget Öresund. 

Breakit har sökt MQ för en kommentar. Presskonferensen hålls den 14 november. 

Det fjärde kvartalet 2019 låg försäljningen i bolaget på 406 miljoner kronor, en minskning med 9 procent mot föregående år. Rörelseresultatet blev minus 22 miljoner kronor (-8).

Läs mer