Sök

Första förluståret för matjätten bakom City Gross – lanserar åtgärdsplan med ny vd

Bergendahls food ABmat

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Stängda butiker och en misslyckad e-handelssatsning är orsakerna bakom de röda siffrorna.

City Gross satsning på e-handel blev en kostsam historia. Även om Bergendahls Food, bolaget bakom butikskedjan, gick ut hårt när de lanserade tjänsten kring årsskiftet – så flög det aldrig.

I slutet av september i år kom istället beskedet att City Gross skulle sluta med sina hemleveranser. Kunderna skulle fortfarande kunna beställa sina varor online för att sedan hämta upp dem i butik, men den ursprungliga satsningen på e-handel var officiellt död.

Nu rapporterar Dagens Industri att Bergendahls Food under det senaste räkenskapsåret visat upp sin första förlust någonsin. De bakomliggande orsakerna ska vara den misslyckade e-handelstjänsten och beslutet att stänga olönsamma stormarknader. 

Håkan Åkerström klev på som ny vd för Bergendahls Food den 1 september, dagen efter matjättens brutna räkenskapsår. Han berättar för Dagens Industri att det nu krävs kraftåtgärder för att vända skutan.

”Senaste året blev historiskt tufft för Bergendahls Food. Vad jag förstår är det det första förluståret någonsin”, säger han till sajten.

Målet är nu att vända till vinst så fort som möjligt och att få fart på tillväxten igen, berättar han.

”Vi har tagit fram en åtgärdsplan. Bland annat kommer vi med start den 1 december att sjösätta en ny organisationsmodell med tydligare resultat- och ansvarsområden och ökat fokus på att förbättra kundupplevelsen”, säger Håkan Åkerström.

 En av de stora förändringarna är att City Gross ska bli ett eget dotterbolag med en egen vd.

”Och vi har nu rekrytera en mycket stark och kompetent vd. Det är Anders Wennerberg, som tidigare varit kedjechef för Ica Maxi och vd för Netto Sverige, och han kommer att ha en nyckelroll i processen för att vända och stärka Bergendahl Food.”

Läs mer