Sök

Robotrådgivaren Fundler vill hitta penningtvätt med maskininlärning

FundlerRobotrådgivning

Ulf Ahrner. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ska minska det manuella arbetet.

Penningtvätt och finansiering av terrorism är två tunga problem som alla bolag inom finansvärlden måste brottas med i sin verksamhet. Att arbeta för att förhindra den typen av kriminalitet är något som gäller för alla verksamheter som omfattas av penningtvättslagen.

För att underlätta det arbetet ska Fundler, som med hjälp av automatisk rådgivning hjälper människor att spara pengar, börja använda sig av maskininlärning. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

“Maskininlärningen innebär att vi ännu snabbare kommer att notera om en kund genomför misstänkta transaktioner. Dessutom får vi loss mer resurser då programmet bevakar kundbeteendet löpande och inte kräver lika omfattande manuell hantering”, säger Johanna Hammarsten, compliance officer på Fundler i pressmeddelandet.

Lagen kräver alltså att bolagen hela tiden ska ha en uppdaterad kundkännedom. Något som Fundlers vd och Ulf Ahrner menar kommer att bli ännu bättre genom att använda sig av maskininlärning.

“Det är enkelt att kontrollera det här när det är få transaktioner, men när man har många kunder så blir det snabbt väldigt mycket att göra. Maskininlärning kan lätt känna igen när ett mönster bryts eller påminner om andra misstänkta fall, det är väl framförallt där de stora vinningarna finns”, säger Ulf Ahrner, vd på Fundler.

För banker är penningtvätt ett stort problem, hur ser det ut för en aktör som er på Fundler?

“Vi byggde redan från start hela vårt system så att alla transaktioner mellan oss och banken bara kan göras på samma personnummer. Det gör nog oss ganska ointressanta för någon som försöker skyffla runt pengar, men vi har ändå ett ansvar att göra kontroller på ett korrekt sätt.”

Läs mer