Spotify stäms på miljardbelopp – "Vill lösa problemet för gott"

Spotify
Spotify stäms på miljardbelopp – "Vill lösa problemet för gott"

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Spotify påstås ha distribuerat copyright-skyddat material utan att betala ut royalty för det.

Det rapporterar sajten billboard.com

Enligt artisten David Lowery, som representerar rockgrupperna Camper Van Beethoven och Cracke, har Spotify medvetet distribuerat copyright-skyddat material utan att betala licenserna för det. Enligt stämningansökningen, som kom in till Central District Court of California under gårdagen, har Spotify misslyckats med att identifiera ägarna av kompositioner.

För det vill han nu att Spotify betalar 150 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 1,3 miljarder kronor. 

Enligt stämningen bör påföljden bli mellan 750 och 30,000 dollar för varje överträdelse och upp till 150.000 dollar per låt för varje "uppsåtligt intrång".

Stämningen kommer i samband med pågående förlikningsförhandlingar mellan Spotify och organisationen för publishing-rättigheter i USA, National Music Publishers Association.

Enligt källor till Billboard har Spotify dock en "backup"-fond på mellan 17 till 25 miljoner dollar, öronmärkt för royaltys till musik där de inte lyckats identifiera ägarna.

Detta ska däremot tala för att Spotify "offentligt erkänt att de misslyckats med att skaffa licenser för skapelserna", enligt David Lowery.

Breakit söker Spotify för en kommentar.

UPPDATERING: 

Spotifys kommunikationschef i Norden, Sofie Grant, kommenterar nu stämningen.

”Vi är fast beslutna om att betala låtskrivare och förläggare varenda öre. Dessvärre, speciellt i USA, så är den data som behövs för att bekräfta vilka som är de korrekta rättighetsinnehavarna antingen saknad, felaktig eller ofullständig. I de fall där det inte är tydligt vem som är rättighetsinnehavare så sätter vi av den royalty som vi är skyldiga att betala ut tills dess att vi kan bekräfta identiteterna”, skriver hon i ett mejl till Breakit.

”Vi har ett nära samarbete med National Music Publisher Association (organisationen för förlagsrättigheter i USA, reds. anm.) för att hitta bästa möjliga sätt att på ett korrekt sätt betala ut de royaltys vi har satt åt sidan, samtidigt som vi investerar i den tekniska expertis som krävs för att bygga ett heltäckande administrationssystem för förlagen. Så att vi kan lösa det här problemet för gott.”

Läs fler artiklar
LÄS MER