Sök

Tiptapp förlorar – men tänker överklaga

Tiptapp

Tim Bjelkstam, vd på Tiptapp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Länsstyrelsen väljer att gå på kommunens linje efter omprövningen av beslutet att förbjuda delar av Tiptapps verksamhet. Nu planerar bolaget att överklaga.

Det var i oktober förra året som miljö- och hälsoskyddsnämnden i Stockholms stad beslutade sig för att förbjuda delar av startupen Tiptapps verksamhet i staden.

Enligt beslutet från Stockholm stad får nämligen bara personen som äger skräpet eller kommunens upphandlade entreprenörer som får frakta skräp till återvinningscentralen.

När man använder TIptapp anlitar man ju någon annan för att forsla bort skräpet.

Bolagets marknadschef och medgrundare David Höök kommenterade beslutet.

“Det är naturligtvis en besvikelse för oss och för våra användare att nämnden beslutar att formulera ett förbud mot delar av det som läggs upp i en av appens tre funktioner, ‘Tiptappa bort’. Däremot är det glädjande att se att politiker från såväl nuvarande majoritet samt opposition är positiva till Tiptapps verksamhet”, sade han då

Tiptapp valde snabbt att överklaga beslutet till länsstyrelsen, något som gjorde att verksamheten kunde fortsätta som vanligt. Nu har länsstyrelsen meddelat att de avslår överklagan. Nu tänker Tiptapp överklaga det beslutet till mark- och miljödomstolen. 

Tim Bjelkstam är medgrundare av Tiptapp. 

" Myndigheternas stelbenta tolkning av lagen skapar onödiga hinder för företag som försöker hitta nya sätt att verka för en bättre miljö. Trots att ett antal andra kommuner har bedömt att Tiptapps tjänst är förenlig med lagen har länsstyrelsen valt att gå på Stockholms stads linje. Vi kommer därför att överklaga beslutet till domstol", säger Tim Bjelkstam i ett pressmeddelande. 

Länsstyrelsen skriver också att de i denna prövning saknar möjlighet att pröva andra delar som skulle kunna vara relevanta för bedömningen om den här typen av tjänst ska vara tillåten eller inte. Exempelvis om renhållningsföreskrifterna är förenliga med de bakomliggande reglerna i miljöbalken eller om enskildas rätt att utföra transporter åt varandra.

Beslutet att förbjuda tjänsten från Tiptapp börjar inte gälla förrän beslutet vunnit laga kraft. Det betyder att verksamheten kan fortsätta tills alla instanser har prövat frågan.

Läs mer