Nent och Telenor slår ihop digital-tv-tjänster

Telenor Nent Media
Nent och Telenor slår ihop digital-tv-tjänster

Nent groups koncernchef Anders Jenssen. Foto: Press

Finwire / Breakit

Blir en stor nordisk aktör inom satellit-TV.

Canal Digital och Viasat Consumer slås ihop i en jätteaffär mellan mediebolaget Nent, Nordic Entertainment Group, och Telenor.

Parterna kommer att äga 50 procent av aktierna vardera i det nya samägda bolaget.

”Våra satellit-affärer är satta under strukturell press så därför är det en jättestor fördel att vi kan göra den här kombinationen och få ut synergier som gör att vi kan investera mer i den framtiden som vi ser framför oss. Det är en win-win”, säger Nents koncernchef Anders Jensen till Di.

Samgåendet skapar en stark nordisk aktör med en kombinerad nettoförsäljning om cirka 7,6 miljarder kronor och 1 257k abonnenter, skriver Nent i ett pressmeddelande.

Samgåendet förväntas ge årliga kostnadssynergier om cirka 650 miljoner kronor, med full effekt från 2022. Vidare förväntas betydande försäljningssynergier som en effekt av möjligheter till merförsäljning av Viaplay samt minskad churn i det samägda bolaget.

Kostnaderna för sammanslagningen väntas uppgå till cirka 900 miljoner kronor och kommer att rapporteras i det nya samägda bolaget.

Det nya samägda bolaget kommer att fungera som ett intressebolag till Nent Group och Telenor, och förväntas göra utdelningar till respektive aktieägare.

Samgåendet är villkorat ett EU-godkännande och förväntas slutföras under den första halvan av 2020.

"Skälen bakom en konsolidering av den nordiska satellit-TV sektorn har varit tydliga under lång tid. Detta kommer att skapa ett enklare och mer komplett innehållserbjudande, ge betydande intäkts- och kostnadssynergier samt skapa förutsättningar för fortsatta investeringar för att förbli konkurrenskraftiga", skriver Nent i ett pressmeddelande.

Bolaget skriver vidare:

"Parterna är överens om att ett oberoende samägt bolag är det strategiskt bästa sättet att tillvarata synergierna och skapa aktieägarvärde. Det nya samägda bolaget kommer att fungera på en armlängdbasis från båda bolagen och kommer att vara en öppen plattform som tillhandahåller innehåll från ett flertal leverantörer".

Det samägda bolaget kommer att ha huvudkontor i Stockholm samt Oslo. Styrelsen kommer att ha en jämnt fördelad representation från Telenor respektive Nent Group, med ett roterande ordförandeskap. Bjørn Ivar Moen (nuvarande vd för Canal Digital och Telenor Broadcast) blir vd för bolaget och Jonas Gustafsson (nuvarande vd för Viasat Consumer) blir CFO & Head of Operations. Andra ledande positioner kommer att utses gemensamt innan slutförandet av transaktionen.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER