KNC Miner tar in 25 miljoner för att växla upp tempot ytterligare

Avito Creandum
KNC Miner tar in 25 miljoner för att växla upp tempot ytterligare

Sam Cole, medgrundare och vd för KNC Miner.

Jonas de Lange

Reporter

Nu slänger investerarna ytterligare 25 miljoner kronor på bitcoin-bolagets berg av riskkapital.

Förra våren tog bolaget in 125 miljoner kronor från bland annat det amerikanska riskkapitalbolaget Accel. Vi har tidigare rapporterat om att grundarna av den ryska Blocket-kopian Avito också har investerat i bolaget. KNC Miner har nu genomfört ytterligare en, något mindre, kapitalrunda.

“Det är en mindre runda på 3 miljoner dollar. Vi har haft mycket större rundor tidigare så det här är mer som en förlängning”, säger Sam Cole, medgrundare och vd på bolaget.

Bolaget har utvecklat en teknik för att effektivt utvinna kryptovalutor som bitcoin. KNC hyr även ut kapacitet i sina stora datorhallar i Boden till andra som vill utvinna eller använda kryptovalutor.

“De nya pengarna kommer användas till att färdigställa den nya datorhallen fortare. Vi sade till investerarna att vi kunde ha det klart om tolv veckor med det existerande kapitalet eller accelerera byggandet med mer pengar. Då tyckte de att det var värt att öka tempot”, säger Sam Cole.

Med den nya datorhallen kommer bolagets kapacitet att dubblas. Bolagets datorer kommer då att kunna göra 80 biljarder (80 quadrillion på engelska) uträkningar per sekund. Trots den kraftiga expansionen kommer inte omsättningen att öka särskilt mycket.

“Marginalerna har gått från att vara väldigt höga till att bli något mindre men vi producerar inga bitcoins med förlust. Vi har positivt kassaflöde nu men investerar väldigt mycket. Vi kommer fortsätta satsa på tillväxt nästa år om inget ändras”, säger Sam Cole.

Bolaget gjorde ändringar i sin redovisningsstruktur under 2014 och några siffror för hela året finns därför inte tillgängliga. Mellan första juli och sista december 2014 omsatte bolaget över 190 miljoner kronor och gjorde en förlust på 66 miljoner kronor.

Ägarbolaget Kncgroup AB omsatte drygt 640 miljoner kronor och redovisade en rörelseförlust på 36 miljoner kronor under hela 2014.

Läs fler artiklar
LÄS MER