Sök

Lundells vecka

Jag gick i parterapi – med Zound-grundaren och PR-drottningen

Lundells vecka

Ibland går det hett till på Breakits redaktion. Stefan Lundell och Breakits vd Camilla Björkman (till höger) fick därför terapi av Konrad Bergström och Lili Assefa.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits grundare Stefan Lundell tvingas tala ut om sin komplicerade relation inför öppen ridå.

Nu kunde jag inte längre komma undan. 

I veckor, månader hade jag dragit ut på det. Våndats, jämfört, utvärderat, grubblat. Till sist hade min partner fått nog. 

Hon krävde att jag valde sida. Satte ner foten. Tog ett beslut. Nu.

Jag hade inga motargument. Självklart gick det inte att fortsätta så här – att äta kakan och samtidigt ha den kvar. Jag höll helt med henne. Lovade att ta ett beslut snart. Det här var en ohållbar situation för alla inblandade parter. Jag förstod ju det innerst inne. 

Nu var det tack och lov inte mitt äktenskap som stod på spel – fast ändå något nästan (nåja) lika viktigt. Det var min relation med Breakits vd Camilla Björkman som låg i potten.

Men trots att Camilla Björkman så tydligt markerade att det nu var dags så tog jag alla chanser att skjuta upp beslutet. Hela tiden kom jag med nya undanflykter, saker som först måste lösas innan jag kunde ge besked. Och Camilla lät mig hållas. Visade prov på ett nästan omänskligt tålamod. Var förstående och inkännande. Gav mig respit. Tid att tänka.

Men alla har en gräns. 

Igår nådde Camilla Björkman sin.

Tack och lov sparkade hon inte ut mig även om jag skulle haft full förståelse för ett sådant beslut. Nej, istället drog hon iväg mig till terapisoffan. Planen var att vi med lite gammal hederlig parterapi skulle reda ut vår relation.

Vi möttes på neutral mark, i en lokal vid Skanstull på behörigt avstånd från redaktionen. Jag kände mig både nervös och en smula vilsen när vi slog oss ner i soffan. 

Och jag blev inte direkt lugnare av att Camilla valt två rätt annorlunda terapeuter för att reda ut våra problem. När jag sneglade upp från terapisoffan stirrade jag rätt in i två fullblodsentreprenörer – Konrad Bergström (grundare av miljardbolaget Zound industries) och Lili Assefa (en av Sveriges mest välmeriterade PR-konsulter och ordförande i klädkoncernen Gotoga). Det var alltså de här två entreprenörerna som skulle coacha oss fram till en lösning.

Och terapisessionen skulle dessutom ske inför öppen ridå. Soffan var placerad på en scen och framför oss satt nu dryga 200 entreprenörer – alla deltagare på vår konferens Scaleup Day.

Låter det skruvat? Ja, lite skruvat var kanske Camillas upplägg för att lösa min framtida roll på Breakit.

Men jag har själv alltid eftersträvat full öppenhet. Jag är också övertygad om att ni är många entreprenörer där ute som brottas med er roll i företaget. Kanske kan min beslutsångest rent av vara en hjälp för andra?

Kärnproblemet med min roll är att det finns en konflikt inbyggd som jag har svårt att hantera. För Camilla Björkman är ju min chef. 

Samtidigt, som ordförande och största ägare, kan jag närsomhelst ge henne sparken.

Det här förhållandet ger mig en informell maktposition på daglig basis som jag har svårt att hantera. Ska jag ta ett steg tillbaka eller steppa upp och ta en tydligare roll? Eller något däremellan?

Råden från Konrad Bergström och Lili Asefa gjorde mig ärligt talat bara ännu mer förvirrad. “Dra dig tillbaka och skriv en bok”, tyckte Konrad medan Lili förespråkade i princip motsatsen – “ta ditt ansvar som storägare och ordförande”, typ.

Jag lämnade scenen med tusen tankar snurrande runt, runt i mitt huvud. Men när jag vaknade idag hade något hänt. En plan hade börjat ta form.

Jag är inte säker, men kanske är jag en lösning på spåren. 

Jag lovar att hålla er i loopen.

Trevlig helg!

Ps. Oj, oj, oj – vi snackar riktig pemium-journalistik när jag numera får hjälp av hela Breakits redaktion att gräva fram det tyngsta affärsskvallret och de största snackisarna i näringslivet. Den här veckan kan vi berätta om snabbväxaren som är på väg att säljas (prislapp minst en kvarts miljard), Nellys grusade börsplaner, Konrad Bergströms smarta bluff och att techstjärnan Tuva Palm (ex-Klarna) tillsammans med Kry-grundaren Josefin Landgård skissar på en ny storsatsning. Plus mycket mer. In och läs här nu!

Läs mer