Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Robotrådgivaren Lysa passerar 3 miljarder i förvaltat kapital

Lysas medgrundare Emilie Andersson Foto: Istockphoto/Pressbild

Bankutmanaren Lysa, som bland annat backas av Anders Borg, Christer Gardell och Karl-Johan Persson, passerade nyligen 3 miljarder kronor i förvaltat kapital.
”Vi växer snabbt nu”, säger grundaren Emilie Andersson.

Caroline Englund

Caroline Englund

caroline@breakit.se

Reporter

Lysa arbetar med robotrådgivning och har skapat en plattform för digitaliserad fondrådgivning. Förenklat innebär det att Lysa kan pressa fondavgifterna rejält jämfört med traditionella fonder trots att inte risknivån ökar.

Bolaget startades redan 2015 av Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke men det var först i maj 2017 som den tekniska plattformen var färdig för en kommersiell lansering. 

Bolaget har sedan starten tagit in en stor mängd riskkapital från kända investerare och på bolagets ägarlista finns bland annat den tidigare finansministern Anders Borg, finansmannen Christer Gardell, H&M-chefen Karl Johan Persson och sparproffset Claes Hemberg.

Bolaget omsatte under 2018 1,5 miljoner kronor och gjorde en förlust på 10,5 miljoner kronor.

"Det är enligt plan, det här är en volymaffär. Att omsättningen landade på 1,6 miljoner beror på att vi är en lågkostnadstjänst. Men ju mer kapital vi förvaltar desto mer växer omsättningen”, säger Emilie Andersson till Breakit. 

Lysa uppger nu att bolaget under 2019 har fått in 1,6 miljarder kronor, något som enligt data från Fondbolagens förening motsvarar 3 procent av det totala nettoinflödet i fonder i Sverige. Det innebär och att bolaget passerar 3 miljarder i förvaltat kapital. 

”Det tog oss 18 månader att nå vår första miljard, 9 månader att nå den andra och endast 4 månader att passera den tredje miljarden. Vi växer snabbt nu”, säger Emilie Andersson.

Planen framåt är att fortsätta växa. Bolaget ska enligt sin egen plan bli vara lönsamt inom två år om tillväxten fortsätter i samma takt. 

Läs mer