Han startar nytt socialt medium i Vietnam - backas av techprofil

Zpotdrop Lazada
Han startar nytt socialt medium i Vietnam - backas av techprofil

Oscar Rundqvist. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

Oscar Rundqvist vill förändra hur folk använder incheckningsfunktionen i mobilen. Nu backas hans bolag Zpotdrop upp av grundaren av Sydostasiens största e-handelssajt.

Bolaget startades när medgrundaren Oscar Rundqvist var praktikant på svenske Christopher Brinkeborn Beselins riskkapitalbolag Endurance Capital i Ho Chi Min-staden i Vietnam.

“Jag har egentligen haft idén sedan 2012. Jag pitchade den för Christopher och han gick igång på idén. Sedan gick det några vändor och jag fick motivera idén och sista veckan på min praktik jobbade jag typ heltid med Zpotdrop på nätterna”, säger Oscar Rundqvist.

Tjänsten går ut på att användarna ska kunna se varandras positioner genom inchekningsfunktionen i telefonen. 

“Man missar sjukt många potentiella fysiska möten bara för att man inte vet vilka av ens kompisar som är i närheten. Det behövs en naturlig plattform för att lösa det. Om man till exempel åker till London kanske det känns lite konstigt att skriva på Facebook ‘Jag är i London, är någon jag känner här?’”, säger Oscar Rundqvist, som förklarar att det är valfritt att visa var man är någonstans.

Vi har tidigare skrivit om Christopher Brinkeborn Beselins framgångar med e-handelssajten Lazada. Med riskkapital från tyska Rocket Internet i ryggen har han skapat sydostasiens största e-handelssajt och bolaget värderas nu till över 10 miljarder kronor. Även Zpotdrop kommer att satsa hårt på samma region.

“Det är såklart delvis på grund av Christophers erfarenhet i regionen men Vietnam är också ett av de länderna i världen som utvecklas snabbast. På bara tio år har internetpenetrationen gått från 12 till 40 procent och mycket av det är smartphones. Det finns ändå inte så många etablerade appar på den marknaden än. Vi vill bli den självklara plattformen för positionsbaserade sociala tjänster”, säger Oscar Rundqvist.

Bolaget släpper snart en betaversion av tjänsten och techprofiler som Truecaller-grundaren Alan Mamedi, Leovegas-grundaren Gustaf Hagman och Breakits krönikör Louise Fritjofsson är med och testar tjänsten.

Att tjänsten är intressant bör naturligtvis vara en av anledningarna till att folk vill testa den, men det är inte heller otänkbart att Christopher Brinkeborn Beselins nätverk har bidragit till hajpen.

“Det är en klockren match mellan oss. Jag har hungern och tiden, han har erfarenheten, kapitalet och nätverket”, säger Oscar Rundqvist.

Hur mycket kapital Christopher Brinkeborn Beselin har gått in med vill de inte avslöja. Däremot fick bolaget nyligen in 500.000 kronor när bolaget antogs till Springfields acceleratorprogram.

Zpotdrop har inte presenterat några omsättningssiffror än.

Läs fler artiklar
LÄS MER