Efter uppköpet – Blocket och Qasa anmäls till Konkurrensverket

QasaBlocketBostad

Teamet på Qasa. Bilden är ett montage. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Blockets uppköp av Qasa hotar att slå ut konkurrensen bland företag som verkar på andrahandsmarknaden för bostäder. Det menar en av Qasas konkurrenter i en anmälan till Konkurrensverket: "Risken är att Qasa blir den enda aktören kvar".

Tidigare i år köpte Blocket upp Qasa, en plattform för andrahandsuthyrning av bostäder.

Nyligen gick parterna ut med ett pressmeddelande där man meddelade att Qasas tjänst nu integreras helt i Blockets bostadssatsning Blocket Bostad. Det innebär att Blocket numera inte bara är en marknadsplats för bostäder, utan att man också har en tjänst med en rad kringerbjudanden runt hyresaffären.

Något som fått Qasas konkurrenter att gnissla tänder. I veckan anmäldes affären till Konkurrensverket. Anmälan är anonym, men det framgår att den som anmält kommer från ett konkurrerande bolag. 

Skälet till anmälan är att Blockets integrering av Qasa uppges ha förändrat spelplanen helt för andra andrahandstjänster, alltså Qasas direkta konkurrenter.

Som exempel på bolag som drabbas nämns Samtrygg, Renthia, Be Resident, Myplejs och Homerental.

Samtliga annonserar sina uthyrningar via Blocket, antingen delvis eller helt. 

Anmälaren menar att Blocket i och med integreringen av Qasa har fått en totalt dominerande marknadsställning inom tjänster kring andrahandsuthyrning, något som uppges ha “hämmat konkurrenssituationen på marknaden markant”.

Hen menar att det i sin tur innebär att Qasas konkurrenter inte på samma sätt som tidigare kommer kunna nå ut till personer som vill hyra en bostad i andrahand.

Blocket vill inte kommentera själva anmälan i nuläget eftersom man inte tagit del av den än, uppger bolagets presstalesperson Tero Marjamäki.

Han menar dock att det fortfarande är fritt fram för andra aktörer att annonsera hos Blocket. 

"Vi har inte tagit bort möjligheten för andra företag liknande Qasa att annonsera på Blocket. Men det som har förändrats är att Blocket har gått från att bara vara en marknadsplats för bostäder, till att integrera Qasas tjänster. Erbjudandet har alltså utvecklats", säger han. 

Konkurrensverket meddelar att man har öppnat ärendet men ännu inte fattat beslut om man ska inleda en fördjupad utredning eller inte. Ett sådant beslut brukar fattas inom en till tre månader efter att en anmälan kommit in.

Läs mer