Lendify söker tillstånd – kan börja med bolån och sparkonton: "Bygger nästa generations bank"

Lendify fintech
Lendify söker tillstånd – kan börja med bolån och sparkonton: "Bygger nästa generations bank"

Towe Boström

Reporter

"Ett naturligt steg".

Svenska Lendify har byggt en marknadsplats för lån med den uttalade visionen att utmana storbankerna. Bolaget startade med att låta privatpersoner låna ut pengar till varandra och har därefter även tagit in institutionellt kapital för utlåning.

I höstas fyllde Lendify på kassan med 197 miljoner kronor till en miljardvärdering. I samband med det meddelade bolaget sina planer på att lansera bolån inom några år.

Nu har Lendify ansökt om ett viktigt tillstånd som kommer att hjälpa bolaget att utmana bankerna. I Finansinspektionens diarium har det registrerats ett ärende med titeln ”Godkännande av bolagsordning och tillstånd att driva finansieringsrörelse” på Lendify.

Ett sådant tillstånd, om det beviljas, kommer bland annat ge Lendify möjlighet att erbjuda kunderna sparkonton, vilket skulle sänka kostnaden för delar av utlåningen. 

Peter Svensson, pressekreterare på Finansinspektion, förklarar att Lendify kommer att bli ett så kallat kreditmarknadsbolag om ansökan går igenom.

”Då får man göra massa saker som banker får göra, som bolån och att låna in pengar från allmänheten”, säger Peter Svensson.

Erika Eliasson, kommunikationschef hos Lendify, vill inte gå in på några detaljer när Breakit söker henne. 

”Lendify bygger nästa generations bank och ett naturligt steg på den resan är att ansöka om tillstånd att bedriva finansieringsrörelse”, skriver Erika Eliasson i ett mail till Breakit.

Det är oklart exakt när Finansinspektionen kommer att fatta beslut i frågan, men det kommer att ske inom ett halvår, förutsatt att ansökan är fullständig.

Under förra året omsatte Lendify 64 miljoner kronor och visade en förlust på 152 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER