Ekobrottsmyndigheten: Vi har inlett en förundersökning rörande Acando-köpet

Acando Ekobrott
Ekobrottsmyndigheten: Vi har inlett en förundersökning rörande Acando-köpet

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Åklagare utreder misstänkt brott i samband med att Acando köptes ut från börsen i våras.

Breakit avslöjade på måndagen att en misstänkt insiderhärva briserat i Acando, ett IT-konsultbolag med 2100 anställda.

Nu bekräftar Ekobrottsmyndigheten att de utreder ett misstänkt brott som rör handeln i Acando-aktien.

Ekobrottsmyndighetens presskommunikatör Niklas Ahlgren skriver i ett meddelande till Breakit:

“Vi kan bekräfta att det pågår en förundersökning. På grund av sekretess kan vi inte uttala oss ytterligare i ärendet”.

Han tillägger att utredningen handläggs på Finansmarknadskammaren. Det är den avdelning på Ekobrottsmyndigheten i Stockholm som jobbar med misstänkta finansmarknadsbrott.

Enligt Breakits källa handlar det misstänkta insiderbrottet om att en eller flera personer köpt på sig stora aktieposter strax innan uppköpsbudet på Acando blev offentligt i mars i år. När budet blev offentligt rusade Acando-aktien med över 40 procent och enligt Breakits källa ska de som handlade på insiderinformation ha tjänat i storleksordningen 100 miljoner kronor på affärerna.

Styrelseordförande och storägare, Ulf J Johansson, bekräftar att det pågår en utredning om misstänkt insiderbrott kopplat till Acando:

“Jag blev kontaktad av Ekobrottsmyndighetens utredare den 4:e oktober. De hade då en person frihetsberövad misstänkt för insiderhandel och ville därför skyndsamt tala med mig. De ville veta hur hela förloppet gått till utifrån vårt perspektiv”, säger Ulf J Johansson till Breakit.

Breakit har varit i kontakt med Stockholms tingsrätt som uppger att de inte har fått in några ärenden om insiderbrott den senaste månaden. Det har inte heller skett någon häktningsframställan med den brottsrubriceringen.

Läs fler artiklar
LÄS MER