Misstänkt insiderhärva i Acando – en person gripen

Acando Ekobrottsmyndigheten Ekobrott
Misstänkt insiderhärva i Acando – en person gripen

Foto: TT/Istockphoto

Stefan Lundell/Johanna Ekström Erik Wisterberg

Svenska it-jätten Acando köptes upp i en miljardaffär.
Nu utreds en misstänkt insiderhärva där de inblandade ska ha tjänat omkring 100 miljoner kronor i samband med uppköpet.
”Någon läckte information, och någon hade tillgång till mycket pengar”, säger en källa till Breakit.

En misstänkt insiderhärva skakar nu ett av Sveriges största IT-konsultbolag, Acando. Enligt Breakits källa kan de påstått brottsliga affärerna ha inbringat stora summor pengar. Minst en person har frihetsberövats misstänkt för insiderbrott.

"Någon ska ha köpt aktier kort före budet", uppger källan som vill vara anonym. 

Enligt samma källa ska affären ha genererat en vinst i storleksordningen 100 miljoner kronor.

När vi konfronterar Acandos tidigare vd Carl-Magnus Månsson så avslutar han hastigt samtalet utan att vilja ge någon kommentar. Men Acandos tidigare styrelseordförande och storägare, Ulf J Johansson, bekräftar att det pågår en utredning om misstänkt insiderbrott kopplat till Acando:

“Jag blev kontaktad av Ekobrottsmyndighetens utredare den 4 oktober. De hade då en person frihetsberövad misstänkt för insiderhandel och ville därför skyndsamt tala med mig. De ville veta hur hela förloppet gått till utifrån vårt perspektiv”, säger Ulf J Johansson när Breakit får tag i honom på måndagsförmiddagen.

Vad berättade du för utredarna?

”Jag redogjorde för hela förloppet. Från det att den första kontakten skedde med köparen till det att affären offentliggjordes. Från Acandos håll har vi agerat helt korrekt och jag vet inte alls vad det här handlar om. På Ekobrottsmyndigheten har de varit som musslor”, säger Ulf J Johansson.

Köpte aktier före miljardbudet

Bakgrunden till det påstådda brottet är budet som lades på Acando i våras. Konsultjätten CGI bjöd då 4,3 miljarder kronor för bolaget vilket innebar en premie på hela 44 procent jämfört mot vad bolagets aktie handlades på Stockholmsbörsen.

Men enligt Breakits källa misstänker Ekobrottsmyndigheten alltså att en eller flera personer köpte på sig ett stort antal aktier innan affären. De vältajmade köpen innebar ett klipp när budet kom på Acando.

”Någon läckte information före uppköpet, och någon hade tillgång till mycket pengar för att göra aktieköp”, säger en person med insyn, som vill vara anonym. 

Utöver den tidigare ordföranden Ulf J Johansson ska ytterligare en rad nyckelpersoner i bolaget ha hörts av utredarna.

Acando avnoterades från Nasdaq i maj i år efter att uppköpet blev klart. Förra året omsatte bolaget, som har 2.100 anställda i fem olika länder, 2,8 miljarder kronor. 

Uppdatering: Ekobrottsmyndigheten bekräftar att det pågår en förundersökning i ärendet. 

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER