Whyreds grundare Roland Hjort tvingas lämna – "Har varit mitt liv i decennier”

Whyrede-handelretail

Whyreds Chefsdesigen Roland Hjort tvingas bort. Foto: TT

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Whyreds grundare och chefsdesigner Roland Hjort tvingas lämna bolaget. Det skriver han på sin Instagram.

Det har blåst rejält kring klädmärket Whyred den senaste tiden. Bolaget, som dras med stora förluster, ansökte i början av oktober om rekonstruktion och kunde inte längre betala ut lön till sina anställda. 

Breakit har också kunnat avslöja en rejäl spricka mellan bolagets ägare Lili Assefa, Claes Ströby, PG Nilsson och Andreas Björkman.

I slutet av förra veckan skrev bolagets chefsdesigner Roland Hjort på Instagram att han har blivit uppsagd, något som Dagens industri var först med att rapportera. 

”Idag har jag blivit uppsagd från Whyred, ett varumärke jag var med och skapade för 20 år sedan. Ledningen har valt bort design, som var grunden till varför vi skapade Whyred från början”, skriver han.

Roland Hjort var den som 1999 hittade på klädmärkets namn "Whyred" genom en anekdot från hans morfar, den berömde konstnären Sven X:et Erixson.

Nu skriver han:

”Whyred har sitt ursprung i min morfars konstnärsskap. Med mig försvinner den kopplingen till företaget. Klädmärket som varit mitt liv i decennier förlorar med mig rätten att använda mitt namn och min renommé.”

I oktober hade Whyred skulder på över 30 miljoner kronor och en egen kassa på 200.000 kronor. Just nu har bolaget 35 anställda och cirka 20 butiker i Europa.

Vill du veta mer om spelet bakom Whyreds kollaps? Då ska du läsa denna premium-artikel.

Läs mer