Sök

Nya svensk elbilen Uniti släpps nästa år – så mycket kostar den

UnitiTransport

Lewis Horne är vd för Uniti. Foto: Pressbilder

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Det närmar sig för den svenska elbilsuppstickaren.

Det skånska bolaget Uniti har länge kämpat för att få ut sin lilla elbil på marknaden. 

Man har marknadsfört den bland annat på Mediamarkt och ska enligt egen uppgift ha fått in förbeställningar till ett värde av 700 miljoner kronor. Bolaget har dessutom tagit in riskkapital via crowdfunding flera gånger – under 2016 tog man in ungefär 13 miljoner via Fundedbyme– och senast i februari tog man in 17 miljoner kronor från 2.000 investerare via den brittiska plattformen Crowdcube.

Från början var tanken att bilen skulle byggas i en fabrik i Landskrona. Men sedan dess har bolaget tänkt om. När Breakit talade med bolagets vd Lewis Horne i februari i år sa han att de skulle bygga ett fåtal första bilar i Storbritannien.

"Drömmen är fortfarande att ha en egen fabrik men mer realistiskt är att vi till att börja med använder redan etablerade lokaler, till exempel i Trollhättan”, sa han till Breakit då.

Nu säger Uniti att planen är att öppna lokala anläggningar efter att man öppnar nya marknader.

Nu går projektet vidare och Uniti presenterar priser och prestanda på sin elbil. Bilen ska ha plats för 3 vuxna och ha en räckvidd på 150 eller 300 km beroende på vilket batteripacket köparen väljer.

Priset börjar från 168.000 kronor efter att miljöbonusen har dragits av (224.000 kronor utan miljöbonus) och de första bilarna ska levereras till Norden och Storbritannien i mitten av nästa år.  

"Detta är bara början på vår resa mot en mer miljövänlig framtid", säger Lewis Horne, vd på Uniti i ett pressmeddelande.

"Jag är oerhört stolt över vad vårt team har uppnått genom att ta denna innovativa bil till marknaden på så kort tid."

Läs mer