Sök

Svenska Beetroot lär ukrainska internflyktingar att knacka kod

BeetrootPotavaFN

F.v. Grundarna Andreas Flodström och Gustav Henman. Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

IT-konsulten Beetroot i Ukraina ska utbilda flyktingar från den östra delen av landet att programmera, tillsammans med FN.

Bolaget grundades av svenskarna Gustav Henman och Andreas Flodström och är specialiserat på IT-outsourcing. Idag har Beetroot funnits i Ukraina i ungefär tre år och sysselsätter ett 70-tal personer. Företaget väntas omsätta 10 miljoner under 2015.

“Nu har vi totalt 60 platser i Odessa och Poltava som är utbildningsplatser för internflyktningar från krigsområdena. Vi hade över 400 sökande på de platserna”, säger Gustav Henman som även är teknikchef på bolaget.

De två grundarna har båda en relation till Ryssland sedan tidigare, genom studier och dåvarande flickvän.

Andreas Flodström och Gustav Henman träffade varandra när de båda studerade på Chalmers i Göteborg.

“Vi ville göra något i Östeuropa och kom ganska snabbt fram till att Ukraina var en bra marknad. Sedan startade vi upp ett konsultbolag med fokus på programmering och design, delvis för att hjälpa våra startupkompisar i Göteborg. Det var jättesvårt för dem att få tag på folk redan när vi började”, säger Gustav Henman.

En hel del av bolagets kunder finns i Sverige, men även många europeiska och amerikanska bolag köper in bolagets tjänster. Beetroot skiljer sig lite från många andra konsultbolag på så sätt att de jobbar mer långsiktigt med sina kunder.

“Vi skapar ett dedikerat team för varje kund och jobbar ofta kontinuerligt över flera år. Så det blir lite som att bolaget får en ny egen avdelning hos oss”, säger Gustav Henman.

Varje team är på egen hand ansvarigt för kontakten med kunden och på att hålla kunden glad. Beetroot själva står för den administrativa apparaten runt programmerarna.

Bolaget vann nyligen en upphandling för ett utbildningsprojekt som utförs på uppdrag av FN:s utvecklingsprogram. Samarbetet med FN är helt nytt men Beetroots programmerarakademi drog i gång för ett år sedan. Då fick bolaget hjälp av Sida med att sätta upp kurser i Odessa och Potava.

Varför valde ni just Poltava? Varför inte Kiev?
“Vi letade efter en stad som var lite mindre exploaterad på IT-sidan. Outsourcing är jättestort i Ukraina och man kan som utvecklare tjäna rätt bra pengar och lönerna betalas i dollar. Just nu är Ukraina generellt väldigt spännande eftersom landet byggs upp på nytt efter revolutionen. Hela landet är lite som en startup”, säger Gustav Henman.

Han menar att det just nu sker stora förändringar inom statliga institutioner och att Ukraina är inne i en väldigt dynamisk fas.

“Landet är ganska omoget på sätt och vis. Ta bara det nya parlamentet. Det består till stor del av affärsfolk, jurister och andra högutbildade. Många av dem har ingen bredare erfarenhet av byråkrati utan tänker mer ‘Okej, nu ska vi driva ett helt land, hur gör man det?’. Det är flera statliga institutioner som antingen reformeras hårt eller likvideras helt och hållet för att man ser att de är helt fel uppbyggda från grunden”, säger Gustav Henman.

Den omvälvande situationen i Ukraina har inte bara påverkat statliga institutioner. Även grundarnas inställning till sin egen verksamhet har ändrats.

“Drivkraften i början var helt klart att bygga bolag och ha en bra affär men när vi ser hur betydelsefulla vi kan vara för människor så har det blivit mycket mer fokus på den sociala aspekten. Vi vill hjälpa så många som möjligt genom vårt arbete. Vi har såklart inte släppt det affärsmässiga, det är fortfarande en verksamhet med vinstsyfte, men det sociala är en väldigt stark motivation”, säger Gustav Henman.

Läs mer