Sök

Annonssamarbete med SaveLend

"Det är betydligt mer förutsägbart att investera i krediter än i aktier"

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Savelend är marknadsplatsen där investerare och låntagare kan mötas. Med en genomsnittlig årlig avkastning på 9,4 procent har man lyckats utnyttja den goda tillväxten hos krediter samtidigt som risken minimeras genom stor spridning. Grundaren Ludwig Pettersson förklarar hur det hela går till.

Sedan starten 2014 har Savelend öppnat dörrarna för företag och privatpersoner som är intresserade av att investera i krediter. Ludwig såg en stor potential på marknaden, men han poängterar att fenomenet inte är nytt.

”Kunskapen har funnits hos bankerna i över 100 år. Att ta in pengar från allmänheten till låg ränta och låna ut dem till hög ränta har varit deras kassako.”

I likhet med många andra av dagens affärsidéer vill Savelend vara en disruptiv kraft genom att kapa det onödiga mellanledet. Samtidigt låter man andra kreditaktörer ta plats på den egenutvecklade digitala plattformen. I dag förvaltas sammanlagt 250 miljoner kronor på plattformen.

”Vi vill bygga en marknadsplats för krediter”, säger Ludwig. ”Savelend ska vara en marknadsplats där vi har plats för mer än bara våra egna produkter.”

Automatisk riskspridning

Att investera i krediter må låta riskabelt, men med Savelend sprids riskerna. Genom inställningar i verktyget SmartInvest kan du som investerare välja hur mycket kapital du vill lägga i en enskild kredit, samt vilka kreditgivare du vill låna ut till – eller via. I slutändan fördelas en genomsnittlig investering mellan över 100 olika krediter.

”Man kan se krediter som en kalkylerad risk – i jämförelse med aktiemarknaden behöver du inte vara beroende av svängningar. I en aktietransaktion är utgångspunkten att köparen och säljaren har motsatta tankar om aktiens framtida värde. Vi har inte höga toppar, men heller inga dalar. 

Transparens och kundtjänst

Att säga ”inga höga toppar” är en sanning med modifikation – Savelends historia avslöjar en genomsnittlig årlig avkastning på hela 9,4 procent efter förluster och avgifter. En siffra som tycks hålla i sig även under 2019.

”Krediter är ett tillgångsslag som alltid är intressant. Även under finanskrisen för tio år sen såg vi en god tillväxt, även om den mattades av temporärt. Det är betydligt mer förutsägbart att investera i krediter än i aktier, så det är ett utmärkt komplement i en diversifierad portfölj.”

En kvarts miljard förvaltat kapital efter fem års verksamhet alltså. Men hur bygger man upp den här typen av verksamhet från början utan den grundtillit som de traditionella bankerna byggt upp under många decennier? Ludwig pekar på två viktiga faktorer.

”Från början handlade det förstås om att bygga trovärdighet, men därefter har vår transparens och kundtjänst varit nycklarna till framgång. Vi har våra kundtjänstmedarbetare som snabbt och korrekt kan förklara både tekniska lösningar och de bakomliggande siffrorna så att folk fattar. Det har varit superviktigt i arbetet med att bygga förtroende, och där har nog bankerna en del att lära.”

Investera smart med Savelend – läs mer här

* Det finns alltid risker med att investera. Värdet i en investering kan både öka och minska, och den historiska nivån på en avkastning ger inga garantier för nivån på framtida avkastning.

Läs mer