Svenska tv-bolaget Zenterio gick i konkurs – nu köper "lillebror" upp tillgångarna

Zenterio
Svenska tv-bolaget Zenterio gick i konkurs – nu köper "lillebror" upp tillgångarna

David Berglund, ordförande Oregan Networks. Foto: Istockphoto

Towe Boström

Reporter

”Vi var i en position där vi ganska enkelt kunde driva det vidare”.

Linköpingsbolaget Zenterio, som grundades 2002, har satsat på operativsystem för digitala tv-boxar. Investerarna har plöjt ned nästan 300 miljoner kronor i bolaget som ett tag var värderat till 1 miljard.

Men under sommaren tog det tvärstopp. 

Zenterio försattes i konkurs på egen begäran.

”Bolaget är på obestånd och denna situation är inte endast av tillfällig natur”, skrev Zenterio i sin konkursansökan till tingsrätten.

I samband med det uppvisade bolaget, men runt 70 anställda, bland annat skulder till Collector Bank på runt 30 miljoner kronor. Den totala skuldsumman var betydlig högre men framgick ej. 

Vid tidpunkten hade Zenterio tagit in över 200 miljoner kronor och värderats till 1 miljard kronor. 

Nu har bolagets tillgångar köpts upp av det brittiska mjukvarubolaget Oregan Networks, som bland annat erbjuder betallösningar för telekom.

I och med det bildas det nya svenska bolaget Oregan Networks AB som tar över såväl personal som kunder från Zenterio. David Berglund är ordförande i Oregan Networks och representerar bolagets grundare Mark Perry. 

”Vi ser oss som en lillebror till Zenterio och vi har båda haft som ambition att sälja enkla tv-upplevelser genom telekomlösningar”, säger David Berglund och fortsätter; 

”Vi var i en position där vi ganska enkelt kunde ta över personalen och driva det vidare”.

Runt 12-15 personer, av totalt 70 anställda, följer med in i den nya verksamheten. Oregan Networks grundades för 20 år sedan och dubblar i och med köpet sin personalstyrka. 

”Vi är nu drygt 10 i Linköping och kommer att satsa för att utveckla vår android tv-lösning för globala tv-operatörer”, säger David Berglund.

Han vill inte uppge vad prislappen landade på.

Under förra året omsatte Oregan 20 miljoner kronor. I och med uppköpet räknar de med att omsätta runt 40 miljoner kronor i år och 70 miljoner kronor inom tre år. 

"Vi har redan sett att stora aktörer inom videotekniklösningar, så som Ericsson och Huawei, har dragit sig tillbaka från just denna marknad och det öppnar upp möjligheten för oss att konkurrera på större projekt hos telekombolagen både i Sverige och utomlands". 

I dagsläget finns Oregan, med huvudkontor i London, även baserade i Singapore och Mexiko. Framöver planeras ytterligare rekryteringar i bland annat Sverige. 

”Det var en stor smäll för Linköping när Zenterio gick i konkurs och det fanns en stor risk att det inte skulle bli något alls. Nu räddar man kärnteamet som har möjlighet att växa framåt", säger David Berglund.

Läs mer

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Här är sommarens största konkurser – techbolag i topp

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER